Miksi mennä katsomaan tanssia Kuopioon?

Miksi ihminen tanssii?

Löytääkseen seuraa. Kuuluakseen joukkoon. Erottuakseen joukosta, haastaakseen vakiintuneita pelisääntöjä omintakeisia liikkumisen tapoja kehittämällä. Pitääkseen hauskaa. Ilmaistaakseen kokemuksaan. Kuntoillakseen. Kilpaillakseen. Irroittautuakseen riitin kautta entisestä ja siirtyäkseen johonkin uuteen.

Ja ihminen tanssii myös parantuakseen ja parantaakseen, jopa saavuttaakseen yhteyden johonkin itseään suurempaan.

Silti kaikissa yhteiskunnissa ei ole niiden omassa kielessä sanaa tanssi, vaan se on lainattu muista kielistä.

Mitä tästä voisi päätellä?

Mielestäni sen, että tanssi ei ole vain musiikin – ulkoisen tai sisäisen – mukana liikkumista, vaan niin olennainen osa ihmistä, ettei sitä ole tarvinnut nimeämisen vuoksi nimetä.

Tanssi vain On ja Tapahtuu. Isolla oolla – kuin Sonja O. Ihmisen liike ei jätä kanssaihmisiä kylmäksi. On hyväksyttyjä tapoja liikkua, ja toisia tapoja, aikanaan skandaalimaisia, joiden oletettiin vievän meidät turmioon. Isadora Duncan ja Martha Graham – he panivat kampoihin vallitseville käsityksille kahlituista liikkeistä ja loivat omansa.

Kuopio tanssii ja soi ilman kahleita. Tulla Kuopioon ja kohdata tanssi – kolmenkymmenen vuoden aikomisen jälkeen! Siksi ei riitä vähempi kuin yksi esitys tai osallistuminen kutakin kahta aikomisvuotta kohti. Viisi päivää ja viisitoista esitystä.

Miksi valita lomalla kohteeksi Kuopio tanssii ja soi ja tulla katsomaan tanssia?

Siksi että tanssia katsomalla voi kokea jotakin sellaista, mitä ei edes osannut ajatella kokevansa. Tanssijoiden liikkeissä piilee voima ja vimma ja tunne, joka siirtyy meihin, katsojiin.

Aivojemme peilisolut saavat tanssijoiden liikkumista katsoessamme meidät tuntemaan, että mekin teemme nuo samat liikkeet.

Siksikö tanssi voi saada meidät tuntemaan niin voimakkaasti? Tanssijat, heidän tanssinsa, on peili meidän omaan itseemme.

Uskalla katsoa!

Torstaina klo 18 Kuopio tanssii ja soi-festivaaleilla Israel Galvan ja klo 21 Nederlands Dans Theater 2 neljällä nykytanssin teoksellaan. Jännittää!

http://www.kuopiodancefestival.fi/nederlands-dans-theater-2