50 litran tähden

TV1:n Akuutti ohjelmassa kerrottiin 12.9.2016 taas, että Suomessa 10 % väestöstä juo puolet kaikesta alkoholista. Entä sitten? Paljonko on näiden 10 prosentin henkilökohtainen osuus ja paljonko jää muille?
Kymmenen prosentin väestöosalle tulee kullekin vuodessa noin 50 litraa etanolia eli sata prosenttista alkoholia ja muille jää noin 5,5 litraa. Vuosittainen kulutus on noin 50 miljoonan litran luokkaa ja sen jakaantuminen on mainitun kaltainen.
Mitä tarkoittaa blogin otsikko ”50 litran tähden”? Ensinnäkin se viittaa 10 prosentin väestönosan keskimääräiseen kulutukseen. Toiseksi 50 litran tähden holhotaan 90 prosentin enemmistöä. Alkoholikeskustelussa yleinen aihe on se, että pienen suurkuluttajajoukon takia suurta enemmistöä holhotaan älyttömästi.
Miksi alkoholivalistuksessa jaaritellaan 10 % väestönosan 50 prosentin kulutusosuudesta, mutta ei kerrota, että tuo osuus on 50 litraa vuodessa? Suurkulutukseksi nimitetään naisilla 16 ja miehellä 24 annosta viikossa. Näillä lukemilla keskimääräinen vuosikulutus on 15,6 litraa. Mikä laatusana kuvaisi 50 litran vuosikulutusta, joka on yli kolminkertainen viralliseen 15,6 litraan verrattuna?
50 litran vuosikulutus vastaa yhdeksää vakioannosta päivässä ja 63 annosta viikossa. Tähän verrattuna 5,5 litran vuosikulutus vastaa yhtä vakioannosta päivässä. Yhden alkoholiannoksen päivässä sanotaan olevan jopa pitkän elämän salaisuus. Suuri osa 9 annosta päivässä nauttivistakin voi pitkään hyvin ja hymistelee virallisen valistuksen alhaisille riskikulutustasoille.
Esittämäni kulutuslukemat ovat keskiarvoja, mutta todellisuus ei ole keskiarvo, vaan yksilöllisten juontimäärien kirjo. Jos 90 prosentin enemmistö joisi kukin vain yhden alkoholiannoksen päivässä, niin heille ei tulisi juomisestaan haittoja. Kymmenen prosentin vähemmistöjuojat liikkuvat elimistön lujuuslaskelmien ylärajoilla.
Sanonnan mukaan jotkut pystyvät juomaan uskomattomia määriä. Tämä 50 litraa etanolia on keskiarvolaskelma, mutta todellisuus on jotain ihan muuta, eli suurimmat laskuopilliset arviot ovat yli 100 litran luokkaa. Elimistö ei loputtomasti huippukulutusta kestä, vaikka sen sopeutumiskyky on hämmästyttävä. Lopputulos on romahdus.
Alkoholiongelmien tragedia ja inhorealismi on se, että romahdusvaiheen yli ajautuneiden ja joukosta poistuvien tilalle tulee uusia huippuluokan kuluttajia 90 prosentin enemmistön piiristä. Enemmistökin osallistuu huomaamattaan 50 etanolilitran arpajaisiin.