Alkoholi ja kohtuus

Aikaisemmissa blogeissa esitin laskuopillista tarkastelua alkoholin kulutuksesta. Tarkastellaan, mikä on kohtuus.
Yleisessä keskustelussa kaikki sanovat juovansa vain kohtuullisesti, mutta varsinaisia puhtaan alkoholin määriä ei kerrota. Mielestäni tarvittaisiin tarkka ja yleispätevä kohtuuden mittari. Kohtuuden sanotaan olevan sellainen määrä alkoholia, josta ei koidu terveydellistä haittaa. Aikuisväestölle kohtuus on 1 – 2 vakioannosta vuorokaudessa.
Vuosikulutuksena kohtuus olisi keskimäärin 8 litraa puhdasta alkoholia. Palamisajaksi muunnettuna se on keskimäärin 876 tuntia vuodessa ja 2,4 tuntia vuorokaudessa.
Entä sitten, jos vuoden 8 kohtuuslitraa nautittaisiin isommissa kertaerissä esimerkiksi kerran viikossa? Viikkoerät olisivat 158 ml puhdasta alkoholia ja niiden palamisaika 16,8 tuntia.
Jos kahdeksan kohtuuslitraa nautitaan kuukausierinä, niin kukin erä olisi 684 ml puhdasta alkoholia ja palamisaika 73 tuntia. Näistä tunneista kertyisi kolmen vuorokauden ryyppyputki.
Kohtuus on palamisajaksi muunnettuna 2,4 tuntia vuorokaudessa ja yksilöllisinä annosmäärinä ilmaistuna juojan paino/50 vakioannosta.
Ehdotukseni kohtuuden mitaksi on seuraava. Työikäisillä ihmisillä kohtuus on etanolialkoholin palamisaikana mitattuna 2 tuntia 24 minuuttia vuorokaudessa, sama aika kaikille. Vanhuksille aika on puolet tästä ja lapsille nolla minuuttia. Alkoholijuomien vakioannoksina ilmaistuna kohtuus on työikäisillä juojan paino/50 ja vanhuksilla paino/100 annosta. Lapsilta nauttiminen on kielletty.