Alkoholi, tavoitteita ja ennakointia

Alkoholilain uudistukseen liittyen tulee mieleen vertailu tieliikenteeseen. Muinoin 1970-luvun alussa oli liikennekulttuuri Suomessa retuperällä. Silloin aloitettiin liikenneturvallisuuden kehittäminen. Samoin alkoholikulttuuri oli jäljessä sivistysmaista ja ongelma saatiin osittain korjatuksi maitokaupan keskioluella.
Tieliikenteessä kuoli tuohon aikaan noin 1100 ihmistä vuodessa. Tavoitteeksi esitettiin kuolleisuuden alentaminen 300 tapaukseen vuodessa. Tämä vastasi silloista tieliikennekuolleisuutta Länsi-Saksassa. Tuo silloinen tavoite tuntui mahdottomalta saavuttaa. Maan tapa oli ajaa niin kovaa kuin autolla pääsi ja kukin uskalsi.
Tavoite on saavutettu ja alitettukin. Nykyään tieliikennekuolleisuus on noin 250 ihmistä vuodessa ja joinakin vuosina sen alle. Tavoite on saavutettu lainsäädännöllä, ylikulkusiltojen rakentamisella, tiestön kunnon kohentamisella ja onnistuneella liikennevalistuksella jne. Liikennevalistuksesta on hyvänä esimerkkinä ohje: ”Ennakoi tuleva tilanne”.
Tieliikennekuolleisuus on vähentynyt neljäsosaan, mutta vastaavana aikana alkoholikuolleisuus on noussut yli nelinkertaiseksi. Alkoholikuolleisuuden huipputaso oli vuoden 2007 paikkeilla ja on sen jälkeen laskenut. Alkoholinkulutus sata prosenttisena alkoholina on noussut keskiolutkaudella noin kolminkertaiseksi.
Liikenne- ja alkoholikulttuurin kehittämistulokset ovat kulkeneet vastakkaisiin suuntiin. Liikenteessä autojen määrä on kasvanut ja tieliikenteessä kuolleisuus on vähentynyt. Juomakulttuurin kehittämisessä alkoholin kulutus on noussut ja kuolleisuus on noussut kulutuksen tahdissa.
Juomakulttuurin kehittämisessä näyttää puuttuvan tavoitteen määrittely sairastuvuuden ja kuolleisuuden osalta. On toteutettu vaatimuksia ”Antakaa meidän juoda”. Annettu on ja tulokset ovat sellaiset kuin varoittelijat ennakoivat. Nytkään ei kelvannut maitokaupan oluen laimentaminen 3,5 tilavuusprosenttiin, mutta ollaan saamassa vahventaminen 5,5 tilavuusprosenttiin. Kansanedustajilta voisi kysyä, mikä on tavoite alkoholikuolleisuuden kehityksessä uutta alkoholilakia säädettäessä.
Ennakoinnista antaa hyvän esimerkin Antti Holma. Ilta-Sanomien haastattelussa hän kertoo lopettaneensa tupakoinnin ja tissuttelun. Hän oli juonut kolme tuopillista olutta joka ilta teatteriesitysten jälkeen ja tajunneensa, että sillä menolla hän kuolee kolmekymppisenä. Noilla tuoppimäärillä kertyy vuodessa puhdasta alkoholia eli etanolia noin 25 litraa. Holman ratkaisu sopii pohdinnan aiheeksi ja esimerkiksi muillekin.

Kommentit

Kommentointi on suljettu.