Alkoholihaitat, ehkäistä vai hoitaa

Lääketieteen historiassa on monia esimerkkejä siitä, että ennalta ehkäisy on ollut tuloksellista sellaisissa sairauksissa, joihin ei ole vielä ollut parantavaa hoitoa. Mielestäni tätä periaatetta pitäisi soveltaa myös alkoholihaittojen ehkäisyyn, koska alkoholismin hoito on vaikeaa.
Kulutusta on koitettu hillitä verotuksella ja saatavuuden rajoittamisella. Verotuksen tulokset ovat sillä tavoin paradoksaaliset, että haittojen kustannukset ovat korkeimpien arvioiden mukaan jopa kymmenkertaiset verokertymään verrattuna. Saatavuuden rajoitusten paradoksi taas on juomien hakeminen Tallinnasta jo ennalta ehkäisevästi, jos saatavuuden rajoituksia suunnitellaan.
Valistuksen paradoksi taas on, että juomateollisuus suosittelee valistusta, koska se on todettu tehottomaksi. Mielestäni laskuopillinen tarkastelutapa voisi parantaa valistuksen uskottavuutta.
Laskuoppi antoi yllättävän tuloksen suurkulutuksen tarkastelusta. Suurkulutuksen alaraja on vain kaksinkertainen kohtuuden annosmääriin verrattuna ja huippupromillet ovat 0,69. Näillä promilleilla suurkuluttajakaan ei ole virallisesti humalassa.
Tämä tulos on esimerkki alkoholivalistuksen uskottavuusongelmasta. Miten alle virallisen humalan promilleilla on muka suurkuluttaja? Suurkulutuksen vuositaso on naisella 12,5 litraa etanolia ja miehellä 18,7 litraa. Toisaalta kymmenen prosenttia väestöstä juo 50 litraa etanolia vuodessa eikä näytä pahemmin kärsivän. Tämä 50 litraa vuodessa kertyy yhdeksällä päivittäisellä annoksella.
Alkoholijuomien käyttöhistorian lyhyt tiivistelmä on: totuttelu, toleranssi, riippuvuus, romahdus. Toleranssivaihe on merkki elimistön sopeutumisesta etanolille. Toleranssin maksaperäinen osuus olisi todettavissa palamisnopeuden ja maksan kuntokertoimen määrittämisellä. Tähän tarvitaan vain kaksi alkometripuhallusta laskuhumalan vaiheessa.
Etanolialkoholin palamisnopeuden ja maksan kuntokertoimen nousu ovat laskuopillinen menetelmä kehittymässä olevan toleranssin toteamiseksi. Tarvitaan vain alkometri ja kaksi puhallusta. Ehdotuksen käytännön järjestelyistä esitän seuraavassa blogissa.
 

Kommentit

 • Marjut Langefeld

  Hei, tuskin missään muussa Euroopan maassa kuin Suomessa puhutaan näin paljon alkoholin haittavaikutuksista. Muissa maissa sitä vain nautitaan ihan normaalisti.

  • Kalevi Rissanen

   Siinäpä se, muualla nautitaan, Suomessa juodaan ja ryypätään. Juominen ja ryyppääminen tuottavat pikemmin riesaa kuin nautintoa.
   Toisaalta joissakin sivistysmaissa kirroosikuolleisuus on ollut nelinkertaista Suomeen verrattuna ja täälläkin ollaan pääsemässä tässä suhteessa lähemmäksi kehittyneempien maiden tasoa.

Kommentointi on suljettu.