Alkoholikeskustelu etanoliaikaan

Otsikko on moniselitteinen. Se viittaa useampaan aihepiiriin. Yleisesti ottaen tarkoitan sillä uusien näkökulmien tuomista alkoholikeskusteluun. Yksi tiivistelmä olisi, että ruvetaan puhumaan asioista niiden oikeilla nimillä. Lyhyt lista olisi: oikeat nimet, palamisaika, nopeuden käsite, lujuuslaskelmat.
Blogijuttujen alussa kirjoitin alkoholin muuntamisesta sata prosenttisena ilmaistuksi määräksi. Blogeissa olen jättänyt muuntamiset sikseen ja nimittänyt tätä sata prosenttiseksi muunnettuna ilmaistua alkoholijuomien osuutta etanoliksi. Sata prosenttinen alkoholi on tilastollinen mittaustapa. Muissa yhteyksissä tätä muunnettua osuutta voinee kutsua suoraan etanoliksi. Mediassa siitä käytetään joskus nimitystä puhdas alkoholi. Se on oikein söpö ilmaisu.
Mikä on sitten palamisaika? Palamisaika kertoo, missä ajassa nautittu etanolimäärä poistuu elimistöstä. Maksa polttaa alkoholijuomien etanolia vakionopeudella. Tämä palamisnopeus määrää, kuinka monta tuntia juoja ”on vaikutuksen alaisena” mesikämmenkielellä ilmaistuna. Palamisnopeus on vakio silloin, kun maksa toimii normaalisti etanolin polttamisessa. Mutta nopeus voi kasvaa säännöllisen käytön mukana. Silloin selviäminen tapahtuu ”alle aikayksikössä”. Palamisaikaa voisi nimittää etanoliajaksi. Tälle termille löytyy paljon havainnollisia sovelluksia.
Palamisnopeus on siis normaali, suurentunut tai alentunut. Tämä on yksi käytännön esimerkki nopeuskäsitteen mukanaolosta ja tarpeellisuudesta. Runsaalla alkoholijuomien käytöllä palamisnopeus suurenee, mutta vuosien kuluttua se voi pudota alle normaalin etanolialkoholin aiheuttamien maksavaurioiden seurauksena.
Näin ruohonjuuritasolta katsellen ihmetyttää se, miksi etanolin palamisnopeutta ei mitata. Vai lienenkö ainut, joka ei siitä ole kuullut. Mielestäni normaalia suurempi palamisnopeus on selvä merkki kehittymässä olevista toleranssista.
Nopeuskäsitettä voidaan soveltaa isommassakin mittakaavassa. Mikä on nauttimisnopeus vuodessa? Montako litraa vuodessa kertyy etanolia nautituista alkoholijuomista? Montako vakioannosta/millilitraa/grammaa kertyy vuorokaudessa tai viikossa?
Palamisnopeudesta ja etanolikertymästä päästään lujuuslaskelmiin. Millaisen määrän ja nauttimisnopeuden elimistö kestää? Mitä kestävät maksa, aivot, haima jne. Lujuuslaskelmissa etanolikertymä on nopeus kertaa aika.
Yhteenvetona sanoisin, että otsikon etanoliaika tarkoittaa siirtymistä mesikämmenaikakaudesta ja kiertoilmaisujen käytöstä nykyaikaan ja puhumaan asioista oikeilla nimillä. Toinen näkökohta on ottaa käyttöön digiajan mittausmenetelmät ja laskuopin kaavat.