Alkoholimyrkytykset ja juomakulttuuri

Yhdessä aikaisemmassa blogissani 26.6.2015 kirjoitin tapaturmaisista alkoholimyrkytyskuolemista. Totesin silloin, että vuonna 2013 kuoli 319 ihmistä tapaturmaiseen alkoholimyrkytykseen. Myrkytyskuolleisuuden huipputaso 550 kuolemaa vuodessa oli vuosina 2005 – 2007.
Viimeisten kymmenen vuoden aikana myrkytyskuolemat ovat vähentyneet, mikä on hyvä asia. Mutta miten oli ennen? Vuosina 1955 – 1965 myrkytyskuolemia oli vuosittain 100 – 120. Noista lukemista vuosien 2005 – 2007 huipputasoon myrkytyskuolleisuus oli noussut 4,5 – 5,5 kertaiseksi. Vuosien 1969 – 1975 paikkeilla myrkytyskuolleisuus oli 200 – 220 ihmistä vuodessa.
Likimääräisenä arviona voidaan sanoa, että myrkytyskuolleisuus on viisinkertaistunut 50 vuodessa. Mistä tämä johtuu? Onko tämä ollut tavoite vai ennakoimaton seuraus? Onko se juomakulttuurin haittavaikutus vai asiaankuuluva itsestään selvyys? Myrkytyskuolleisuus on joka tapauksessa kiistaton ja kolkko mittari alkoholijuomien haitoista.
Alkoholipoliittisessa keskustelussa myrkytyskuolleisuutta ei juuri käsitellä, se on yksi aiheen tabuista. Olisi kuitenkin tarpeen pohtia keinoja myrkytyskuolemien vähentämiseksi. Nykyinen myrkytyskuolleisuuden taso ei ole kunniaksi saavutetulle juomakulttuurin tasolle. Onko se kovin takapajuista, jos myrkytyskuolemia olisi vain entiset 100 tapausta vuodessa?
Tilastoissa myrkytyskuolleisuuden nousu on seurannut alkoholin kulutuksen kasvua. Kulutuksessa on päästy sivistysmaiden tasolle. Mutta kuuluuko myös haittojen lisääntyminen korkeampaan kulttuuritasoon.  Miten juodaan riittävästi ja pysytään hengissä ja terveenä? Kas siinä pulma.

Kommentit

  • Alkoholijuomien liikakäytön haittoja nämäkin

    Viinablogia lukiessa alkaa miettiä, mitkä muut asiat ovat 50 vuodessa viisinkertaistuneet myrkytyskuolleisuuden lisäksi. Käytännön näppituntumalta ajattelen, että ainakin perheiden ristiriidat ja ahdistus sekä lasten ja nuorten pahoinvointi lienee kasvava ongelma. Tokkopa nuo kotitalouksien raha-asiatkaan ovat kovin merkittävästi kohentuneet. Ensiapupoliklinikat paikkaavat ja kursivat kasaan viinapäissään itseään teloneita. Turvakodit ottavat suojaansa perheenjäseniä, joita viinapäissään riehuneet ovat pelottaneet pois kotoaan. Jne.

    • Kalevi Rissanen

      Aivan niin, samaan haittalistaan kuuluvia asioita kaikki nämäkin. Juomakulttuurin kehittäjät eivät näistä haittapuolista huolta taida kantaa.

Kommentointi on suljettu.