Alkoholin muuntolaskelmia

Aluksi kerron blogini nimen taustoista. Viinablogi viittaa siihen, että kirjoitan viinasta sanan laajassa merkityksessä, käytöstä ja ongelmista. Alkoholilaskelmia sisältää laskuopillisia päätelmiä ja tuloksia yleisesti tiedossa olevien perusasioiden pohjalta. Laskelmien tiivistelmä on kaava T = 10kc.
Blogi on tavallaan riski, kirjoitanko asioista, jotka kaikki ennestään tietävät. Mielestäni tulen esittämään yleisestä mielipiteestä poikkeavia näkemyksiä. Kyseessä on ruohonjuuritason kommentointia ja laskelmia ajankohtaisista viina-asioista. Räväkimmät mielipiteet ja iskulauseet täytynee jättää näkösälle laittamatta.
Tämän ensimmäisen blogin aiheena ovat alkoholin muuntolaskelmat. Alkoholikeskustelussa alkoholia muunnetaan milloin miksikin toiseksi määräksi. Muunnosten määrä panee pään pyörälle. Kuka siitä kaikesta selvän saa? Muunnoslista näyttää olevan liian lyhyt, sillä moni käytännön kysymys jää vastausta vaille. Montako annosta on pintissä elefanttiolutta? Kyllähän sen jokainen osaa itsekin laskea. Vai osaako?
Muinoin nuoruudessa taksikuski kysyi meiltä kyydissä olevalta kaveriporukalta, että missä esiintyy sata prosenttista alkoholia. Emmehän me sitä tienneet. Koitimme selitellä, että eihän sitä pirtuakaan sata prosenttiseksi saa, vaikka kuinka kuivattelisi. Vastaus oli: ”Nuoret miehet, sitä on tilastoissa.” Se oli mielessä pysyvä oppihetki.
Tämä taksikuskilta saatu oppi on syytä pitää mielessä. Vaikuttaa siltä, että yleisessä viinakeskustelussa sata prosenttista alkoholia esiintyy milloin missäkin yhteydessä. Nähdään paljon vaivaa alkoholin muuntamisessa sata prosenttisena ilmaistuksia alkoholiksi. Muuntaminen vakiovahvuiseksi on kyllä tärkeää, koska alkoholilaatujen vahvuuskirjo on laaja. Tuo sata prosenttiseksi muunnettuna ilmaistu alkoholi vaikuttaa joskus naurettavalta. Lyhempää ilmaisua ehdotan myöhemmin. Pääasia on, että sata prosenttinen alkoholi pidetään tilastollisena mittana.
Seuraavaksi muuntaminen annoksiksi, vakioannoksiksi, ravintola-annoksiksi, grogeiksi. Annos on tavallaan määritelmä- ja sopimuskysymys. Annoksessa on tietty grammamäärä alkoholia. Olin ihmetellyt, kumpi on oikea määrä 11 vai 12 grammaa. Kysyin asiaa netissä Alkosta. Vastaus oli, että emme ymmärrä, mitä annoksella tarkoitatte. Nykyohjeistus näyttää olevan 12 grammaa. Alkoholipakkausten etiketeissä ei kuitenkaan kerrota, montako grammaa tilastollista alkoholia tuote sisältää.
No, ei huolta grammoista. Kaikkihan osannevat alkoholi-informaation numerosarjan väkevistä mietoihin: 4 – 8 – 12 – 33 cl. Näin monta senttilitraa eri juomalaatuja vastaa yhtä alkoholiannosta. Helppoa kuin heinänteko!