Alkoholipoliittinen tolkun kaava

Alkoholilain uudistus on ollut vilkkaan keskustelun kohteena. Yle uutisten nettisivuilla kerrotaan 22.11.2016 alkoholilakiesityksen tuomista tärkeimmistä muutoksista. Yleisvaikutelma on, että rajoitukset vähenevät ja tarjonta lisääntyy.
Vapaamman juomatarjonnan oloissa korostuu juojan oma vastuu. Täytyy tuntea tärkeimmät nyrkkisäännöt etanolialkoholin käyttäytymisestä elimistössä. Tietoa on vanhastaan ollut runsaasti tarjolla, mutta siitä on hankala saada tolkkua.
Alkoholijuomien etanoli käyttäytyy elimistössä kaavamaisesti, kemian kaavojen ja laskuopin mukaan. Tämä käyttäytyminen on normaalia tai epänormaalia sen mukaan miten elimistö on etanoliin sopeutunut. Miten tätä etanolin käyttäytymistä voidaan havainnollistaa ja mitata?
Paras tapa on tarkastella etanolin palamisaikaa. Alkoholijuomien nauttimista on mitattu vakioannoksilla ja verenalakoholin promilleilla. Lakiuudistuksen mukaan ravintola-anniskelussa vakioannosten laskeminen jää pois.
Verenalkoholin promillet ilmoittavat montako grammaa etanolia on elimistössä mittaushetkellä. Käytännön kannalta tärkeintä on tietää, monessako tunnissa promillet laskevat nollatasolle.  Selviämisajan kertoo tolkun kaava. Kaava esittää selviämisajan ja promilletason korrelaation. Tolkun kaava on: T = 10kc. 
Kaava ilmoittaa, että yhden promillen humalasta mies selviää normaalisti 7,5 tunnissa ja nainen 6,6 tunnissa. Jos ravintolasta lähtee klo 4 aikaan kahden promillen humalassa, niin mies on selvä klo 19 ja nainen klo 17:12.
Selviämisaika on havainnollinen mittari ja tunnit nähdään kellosta. Promillet ovat tuttuja lehtien rattijuoppousuutisista. Kahden promillen lukemat ovat uutisissa melko tavallisia. Tolkun kaavasta nähdään, montako tuntia olisi pitänyt odottaa ennen ajoon lähtöä.
Tolkun kaava soveltuu suomalaisen humalajuomisen tarkasteluun. Sivistysjuomisen tissuttelutinan tarkastelu on tavallaan monimutkaisempaa, mutta sillekin voidaan johtaa omat kaavansa. Oleellista on ”vaikutuksen alaisena olon” aika.  Yhteenlaskettu palamisaika on sama kerralla tai tissutellen nautittuna. Tissuttelussa promillet pysyvät matalina.
Loppukaneettina voisi todeta, että ollaan siirtymässä älyttömäksi haukutusta holhouksesta etanoliaikaan. Etanolijuomia on tarjolla milloin vaan ja kuinka paljon tahansa. On aika tarkastella kasvun rajoja kollektiivisesti ja yksilöllisesti. Montako litraa etanolia elimistö kestää vuositasolla? Montako tuntia etanoliaikaa haluamme viettää vuorokaudessa?

Kommentit

 • Ovienulkopuolelta

  Kuuluappa näitä !

 • Pieni on riittävää

  Olvi voisi pikkuhiljaa olla tiennäyttäjänä ja ehdottaa asiakkaille laatua määrän sijaan.
  Etelässä ja keskieuroopassa menee lujaa miniolutpulloilla ja baareissa saa 150-200 ml olutlasillisia.
  Miksi ei Tarton El Coqin Olvin tytäryhtiön olutta myydän Iisalmessa ja muualla Suomessa.
  Ite pitää hakea. Ja hyvä olut onkin.

 • Laimentakaa kiitos

  Kuka tarttee vahvempaa olutta Savossa, juoppoja ja tissuttelijoita piisaa Iisalmessa ja Kiuruvedellä ja Sonkajärvellä. Perheongelmat ja narsismia.
  Pitäs laimentaa olutta niinkuin prof Puska sanoo, onko Kepu vai mikä riivaaja tai itse Belsepuuppi, joka Eduskunnan järjen on vienyt. Jos panimoteollisuus osallistuisi haittojen maksuun olisi toinen ääni kellossa.

Kommentointi on suljettu.