Alkoholipromillet tuntijaotuksella

Parempi murtolukutaulukko (11 grammaa) Edelliseen blogiin 28.10.2022 tuli kommentti: ”Tavallista herran viinamäen työntekijää ei kyllä juurikaan kiinnosta palamisajat, vaan se, kuinka monta promillea veressä on jäljellä vaikkapa tuntijaotuksella. Sitähän sitä joutuu pähkäilemään, kun miettii tohtiiko auton rattiin aamusella kajota.”

Kommentin kysymys ”montako promillea veressä on jäljellä vaikkapa tuntijaotuksella” jäi askarruttamaan. Tarkastellaan uudestaan sitä, miten promillet ja tuntijaotus saataisiin synkkaamaan eli sitä, miten ne riippuvat toisistaan.

Promillein ja selviämisajan riippuvuus toisistaan on tunnettu jo sata suotta sitten. Sovelletaan tämä rutiiniksi tavan kansalaisten käyttöön. Veren alkoholipromillet ovat humalatilan ja juomisen mittari. Promillet kertovat paljonko on nautittu ja montako tuntia niistä selviäminen kestää. Viinan ja liikenteen ongelmat noudattavat samaa kaavaa: s = vt, matka on nopeus kertaa aika. Viinaliikenteessä nopeuden merkki on ollut sadan vuoden ajan ß-kirjain ja promillelukemalla kirjain c. Viinaopin peruskaavaksi tulee c = ßt.

Tässä peruskaavassa (c) tarkoittaa juomisista kertyvää maksimipromillelukemaa, (ß) on selviämis-/palamisnopeus ja (t) on selviämisaika. Selviämisnopeus on miehellä 0,133 (2/15) ja naisella 0,152 (5/33) promillea tunnissa. Selviäminen eli etanolin palaminen alkaa kohta ensimmäisen ryypyn jälkeen. Kun etanolin tarjonta ylittää poistuman, niin juomisen aikana promillet nousevat.

Jos mies juo kolmen tunnin aikana kahden promillen edestä, niin kolmessa tunnissa hävikkiä tapahtuu 3*0,133 = 0,40 promillea. Kahdesta promillesta on jäljellä 1,60 ‰. Tästä tasosta selviäminen kestää 12 tuntia (laskelma on: 1,60/0,133 = 12,03 – tarkemmin: 1,60/(2/15) = 12.

Esimerkkilaskelman tiedot näkyvät blogin aloituskuvana olevasta annostaulukosta. Promillesarakkeessa miehellä on 2,00 promillea tuntirivillä 15. Tämä on juomisen promillekertymä eli maksimipromillet. Juomisen aikana eli kolmessa tunnissa häviää 0,40 promillea, ja tämä promillelukema näkyy tuntirivillä 3. Juomisen lopussa promilleja on jäljellä 2,00 – 0,40 = 1,60. Tämä promillelukema löytyy miehellä tuntiriviltä 12. Näistä 1,60 promillesta selviäminen kestää 1,60/0,133 = 12,03 tuntia eli tarkasti laskettuna 1,60/(2/15) = 12 tuntia tasan.

Tuntijaotuksella selviämisaika on promillekertymä miinus juomistuntien hävikki. Promilleja sekä tuntijaotusta vastaavat yksilölliset viinasjuomien vakioannosmäärät näkyvät painoluokkasarakkeissa kullakin tunti – promillerivillä.