Alkoholisammakon vuosipäivä

Tänään 8.7. on erään mielenkiintoisen alkoholipoliittisen kannanoton 13-vuotispäivä. Lauantaina 8.7.2006 oli Ilta-Sanomissa pääkirjoitus otsikolla ”Viinapulloon vaaran merkki”. Tuohon aikaan suunniteltiin varoitustekstin laittamista alkoholijuomapulloihin. Ehdotus varoitusmerkinnöistä valmistui vuonna 2007 ja STM tiedotti siitä 31.8.2007.

STM:n asettama työryhmä ei ollut yksimielinen ja teksti oli eri ehdotusten kompromissi. Tekstiksi tulisi: ”VAROITUS: Alkoholi vaarantaa sikiön kehityksen ja terveytesi. VARNING: Alkohol riskerar fostrets utveckling och din hälsa.” Varoitustekstin piti tulla alkoholijuomien pakkauksiin 1.1.2009. Varoitustekstiä vastustettiin kiivaasti ja laittamatta se jäi.

Ilta-Sanomien pääkirjoitus liittyi ennakkokeskusteluun suunnitteilla olevasta varoitusmerkinnästä. Pääkirjoituksessa oli ikimuistoinen lause: ”Talkkunankaan terveysvaikutukset eivät ole hyviä, jos sitä syö tonnin kuiviltaan.” Tämä lause on sammakon veroinen kannanotto alkoholihaittojen ja talkkunan terveysvaikutusten vertailussa.

Tämä on neljäs blogi tästä mediasammakosta. Aikaisemmat kirjoitukset olivat ”Talkkunaa ja etanolia” 8.7.2015, ” Erään sammakon vuosipäivä” 8.7.2016 ja ” Mediasammakon vuosipäivä 8.7.” 8.7.2018.

Vuoden 2006 aikoihin alkoholin kulutus ja alkoholikuolleisuus olivat nousseet huipputasolle. Sen jälkeen kulutus on laskenut kunnes viime vuonna se kääntyi nousuun. Talkkunan ja alkoholin terveysvaikutusten vertailu on sammakko tai puujalkavitsi. Suomalaisilla on luontainen ymmärrys olla syömättä talkkunaa tonni kuiviltaan. Alkoholivalistus ei ole onnistunut luomaan vastaavaa ymmärrystä olla nauttimatta tonnia etanolia alkoholijuomista saatuna.

Tonni etanolia ei ole vitsi vaan pragmatiikkaa. Jos nauttii päivittäin 12 annosta jotain alkoholijuomaa, niin tonni etanolia kertyy 19 vuodessa 9 päivässä. Jotkut sen kestävät, suurin osa ei. Talkkunaa ei kukaan syö tonnia elinaikanaan.

Montako tonnia etanolia ihminen pystyy elinaikanaan nauttimaan ja pysymään terveenä? Laskuopillinen arvio on 0,263 tonnia. Älä kuitenkaan rupea kokeilemaan. Muista: vastuu on aina sinulla. Näin kertoo alkoholivalistus.

Kommentit

 • Eino J. (maallikkona)

  On hyvä, että yhteiskunnassa on asiantuntijoita kaikilla aloilla. – epäloogisesti sanottu, mutta hyvä että pidät esillä alkoholin ongelmia, jos kohta sitä pientä hyötynäkökulmaakin.

  Kaiketi alkoholi on myrkky, näin maallikon käsittein. Muistelen, että valistusteksteissä on todettu, että krapula on alkoholimyrkytyksen jälkitila … ja ettei alkoholia enää sallittaisi uutena tuotteena tuoda markkinoille? huumeitakin käytetään, vaikka tiedämme ne vaarallisiksi.

 • Kalevi Rissanen

  Aivan oikein ”alkoholi” on myrkky. Metanolialkoholi on pikamyrkky ja sitä osataan varoa. Sen isoveli etanolial-koholi on hidas piilomyrkky ja se jää kolttosistaan kiinni vasta vuosien päästä. Alkoholia muunnetaan keskuste-lussa puhtaaksi alkoholiksi tai 100-prosenttiseksi.

  Metanolia sanotaan metanoliksi. Puhuttakoon etanolis-takin sen oikealla nimellä etanoli silloin kun on kyse alkoholijuomien humalluttavasta ainesosasta.

  Saa nähdä ilmaantuko etanoli-nimitys yleiseen käyttöön. Se on blogikirjoitteluni yksi taka-ajatus.

Kommentointi on suljettu.