Alkoholitonta "alkoholia"

Otsikko on 3.11.2016 Iisalmen Sanomissa olleen jutun ”Edes yksi voisi olla alkoholiton” herättämä mielikuva, joka osoittautui uudestaan luettuna vääräksi. Puolustaudun sillä, että juomisesta puhuttaessa tarkoitetaan yleensä alkoholin juomista. Korjattuna otsikon pitäisi olla ”Alkoholitonta juomaa”.
Lehden jutun aiheena oli mocktail. Minulle tuo mocktail oli uusi ihme, mutta lehden kertomana se tuli tutuksi. Ilman ulkomaankielisiä koukeroita mocktailin nimi voisi olla valeviina tai ivari. Wikipedian mukaan ”Alkoholiton juoma on juoma, joka ei sisällä alkoholia”. Alkon sivustojen mukaan: ”Mocktailit eli alkoholittomat cocktailit ovat nyt huipputrendikkäitä.”
Alkoholiongelmien syy on alkoholi. Kun syy poistetaan, niin ongelmatkin häviävät. Tämä on osoittautunut toiveajatteluksi. Kieltolailla alkoholi poistettiin juomien joukosta, ja tarkoituksena oli alkoholiongelmien poistaminen. Alkoholiongelma ei poistunut, mutta uusia tuli tilalle.
 Siirrytään varsinaiseen asiaan. Arvostan nuoria siitä, että he ovat ottaneet mocktailit omaksi asiakseen. Iloita voidaan ilman viinaa. Arvelen, että nykynuoret ovat seuranneet, miten on käynyt heitä vanhemmille ikäluokille, jotka olivat vaatimassa: ”Antakaa meidän juoda”. He saivat juoda. Nuoret ovat nähneet miten näille juojille on käynyt, mitä he ovat juomisella saaneet, mitä menettäneet. Nuoret ovat tehneet oikeat johtopäätökset. On parempi olla ilman alkoholia.
Yleisessä kielenkäytössä juominen ja alkoholi ovat mennet sekaisin kuten puurot ja vellit. Eletään tuota ”antakaa meidän juoda” aikakautta ja juomisesta on tullut alkoholijuomien käytön synonyymi. On ruvettu sivistyneesti juomaan, kun ei iljetä ryypätä. Tässä sivistyksessä on ollut ainakin kaksi aukkoa, siitä puuttuvat nopeusrajoitukset ja lujuuslaskelmat.
Alkoholiasioiden hoidosta ja sen tuloksista on parin vuosisadan mittaiset kokemukset, joista voisi ottaa oppia. Mocktail trendi on ilahduttava suunta. Pikasilmäyksellä mocktail-juomien reseptit ovat terveellisiä ja ilman sivuvaikutuksia. Niiden kehittäminen voi olla uusi innovaatiofoorumi.
Kannatan mocktail-trendiä. Siinä ovat alkoholijuomien hyödyt ilman etanolialkoholin haittavaikutuksia. Ilo ilman viinaa on iloa ilman krapulaa.