Alkometripuhallukset sober ja drunken

Anna Fält kirjoitti 21.7.2015 blogissaan ”Selevinpäen” Tukholman Södermalmilla toimivasta yöklubista nimeltä ”Sober”. Klubiin pääsee sisälle vain selvinpäin. Jokainen sisääntulija puhaltaa ovella ja myynnissä on vain alkoholitonta juotavaa. Paikka on ollut menestys.
Soberin tarina kertoo, että bailata voi ilman känniäkin, ja raittiudesta tehdään sosiaalisesti hyväksyttävää. Tällainen on ilahduttava trendi.
Soberin ovella puhalletaan sisään mennessä. Entä jos puhallettaisiin pois lähtiessä? Ehdotan otettavaksi käyttöön lähtöpuhalluksen. Suomen alkoholipolitiikassa puhutaan paljon vastuullisuudesta. Anniskelupaikat markkinoivat itseään sillä, että alkoholin nauttiminen niissä tapahtuu ammatillisen kontrollin alaisena ja on turvallisempaa kuin kotioloissa.
Mihin vastuullisuus loppuu? Voitaisiinko sitä kehittää? Mielestäni voidaan kehittää, ja se tapahtuisi alkometripuhalluksella asiakkaan pois lähtiessä. Anniskelupaikasta poistuttaessa ollaan yleensä humalassa, drunken. Asiakkaan kannalta on tärkeää tietää, monenko tunnin kuluttua hän on selvä, sober. Selviämisaika (T) saadaan puhalluspromilleista (c) Tolkun kaavalla T = 10 kc. Miehellä selviämisaika tunteina on normaalisti 7,5 kertaa promillet ja naisella 6,6 kertaa promillet.
Tähän selviämisajan mittaamiseen liittyy useita virhelähteitä, joiden tunteminen kuuluu juomakulttuurilliseen yleissivistykseen. Laskuopillisena kaavana arvio on selvä kuin pläkki.