Annostaulukko ajokortin kylkiäisenä

Rattijuopumuksia riittää
Netissä oli uutinen neljästä rattijuopumustapauksesta, joista yhdessä kuski oli ollut yli neljän promillen humalassa. Uutinen löytyy alla olevasta osoitteesta.
https://www.msn.com/fi-fi/uutiset/kotimaa/rattijuoppo-puhalsi-törkeät-lukemat-salossa-riidan-päätteeksi-rattiin-hypännyt-mies-ajoi-neljän-promillen-humalassa-lumipenkkaan/ar-BBSupTP?ocid=spartandhp

Neljästä promillesta selviäminen kestää miehellä normaalisti 30 tuntia. Kaikki nuo neljä tapausta tavattiin Lounais-Suomessa lauantain ja sunnuntain välisenä yönä.

Onko tietoa selviämisajasta riittävästi
Sivullisen arvelun mukaan rattijuopumuksesta kiinni jääminen on asianomaiselle niin harmillinen tapaus, että sen tahtoisi ilman muuta välttää. Autokoulun oppikirjoissa kerrotaan alkoholista ja rattijuopumuksesta. Miksi tuo opetus haihtuu mielestä? Kirjoissa oleva alkoholioppi ei vaikuta riittävältä. Tarvitaan jatko-opintoja eli tarkempaa tietoa yksilöllisistä selviämisajoista ja promilletasoista.
Mitä kertoo yli neljän promillen alkometrilukema? Yksi vastaus on, että selviämisaika on 30 tuntia. Toinen näkökohta on, että tuolla lukemalla ollaan tabujen alueella. Tällä tarkoitan puhetta alkoholin palamisen suurista yksilöllisistä eroista. Näihin yksilöllisiin eroihin kuuluu myös korkeiden promillelukujen sietokyky. Kohtuukäyttäjä ei ole kävelykunnossa neljän promillen humalassa.

Promilleista kansantajuisesti
Autokoulun oppikirjassa kerrotaan: ”Maksa polttaa alkoholia tunnissa noin yhden gramman kymmentä painokiloa kohti. Maksan polttonopeuteen ei voi vaikuttaa. Promilleissa ilmoitettuna tämä tarkoittaa, että verestä häviää tunnissa vain 0,12 – 0,16 promillea. Jos ihminen painaa esimerkiksi 70 kiloa, hänestä häviää noin 7 grammaa alkoholia tunnissa.”
Noista perustiedoista kukin pystyy johtamaan vastauksen mihin tahansa käytännön tilanteeseen, mutta se on paikoitellen työlästä. Kokonaisuuden tajuaminen kesti minulta kymmenen vuotta. Taulukkomuodossa kerrottuna asia olisi havainnollinen.

Annostaulukko ajokunnon arviointiin
Kun alkoholin palamisasiat laitetaan taulukkoon, niin saadaan näkyviin korrelaatiot selviämisajan, yksilöllisten vakioannosmäärien ja promillelukemien välille. Taulukosta nähdään, montako tuntia palamisajat ovat eri painoluokkien yksilöllisillä annosmäärillä ja lisäksi näkyvät maksimipromillet erikseen naisella ja miehellä. Alla on pienen, ajokortin kokoisen annostaulukon nettiosoite. Taulukon saa tulostetuksi taskuunsa.
https://blogit.savonsanomat.fi/wp-content/uploads/2019/01/Ann.taul_..pdf
Annostaulukko tulee myös suoraan näkyviin tästä.