Annostaulukko grammoina

Viinablogini aloituskuvana on Yksilöllinen annostaulukko alkoholijuomille. Siinä juomamäärät ovat vakioannoksina. Tähän tulee sama annostaulukko grammamitoilla.

Kun verrataan grammataulukkoa ja vakioannostaulukkoa, niin havaitaan, että palamisajan tunnit ja promillelukemat ovat samoja, mutta annosmäärät ovat eri lukuja. Grammat ovat 12 kertaa vakioannosmäärä tai päinvastoin vakioannokset ovat grammalukema jaettuna luvulla 12.

Ensivaikutelmana ihmetyttää se miten kullakin rivillä palamisajat ja promillet pysyvät ennallaan, vaikka yksilölliset annoslukemat muuttuvat. Toisaalta eihän siinä mitään ihmeellistä eikä paradoksaalista ole, vaan kyseessä on päättely- ja promillelaskujen soveltaminen alkoholilaskelmiin.

Kun taulukon riveillä eri painoluokkien etanolialkoholimäärille lasketaan palamisajat sekä maksimipromillet, niin tuloksena ovat kunkin rivin palamisaikatunnit sekä promillelukemat nämä  promillet ovat erikseen miehelle ja naiselle.

Grammamitta on tyylikäs, koska yksilölliset annosmäärät ovat kokonaislukuja paitsi 84 kilon painoluokan sarakkeessa. Toinen etu ja tyylikkyys on jakajalukusarakkeen tarpeettomuus, sillä yksilölliset annokset ovat suoraan aika kertaa nopeus, joka näkyy 1 tunnin riviltä.

Kertajuomisen ylärajat 60 kg naiselle 5 vakioannosta ja 80 kg miehelle 7 vakioannosta ovat grammataulukossakin tuntirivillä 10. Naisella laskelma menee tasan: 5*12 = 60. Miehellä laskelmaan tulee virhe, sillä 7*12 = 84 eikä 80. Vakioanos- sekä grammataulukossa tuo virhe häviää painoluokassa 84 kg, koska 7*12 = 84 ja 84/12 = 7.

Grammataulukko osoittaa, että taulukko voidaan kalibroida eri mittayksiköille tässä vakioannoksille tai grammoille. Samalle riville saadaan palamisaika, yksilölliset annosmäärät sekä verenalkoholin promillet, nämä promillelukemat ovat erikseen naiselle ja miehelle.

P.S. Taulukon laitto blogiin ei onnistunut, näkyviin tuli vain osoite. Yritän joskus uudelleen.