Annostaulukko viinapullon kylkeen

Vuonna 2006 oli aikomus laittaa varoitusteksti viinapulloihin. Se ei toteutunut. Kävisikö käyttöohje? Alkoholihaitat ovat seurausta alkoholijuomien väärinkäytöstä. Haittojen vähentämiseksi luulisi olevan hyödyllistä olla oikean käytön ohjeet juomapakkausten kyljessä. Uusi ehdotus: yksilöllinen annostaulukko viinapullon kylkeen.
Nykyiset alkoholijuomien käytön annossuositukset ovat mielestäni epätarkkoja. Esitetään annosmäärät vain 60-kiloiselle naiselle ja 80-kiloisellle miehelle. Mitkä ovat yksilölliset annokset muissa painoluokissa? Tämä selviäisi yhdellä vilkaisulla yksilöllisestä annostaulukosta.
Virallisten annossuositusten ongelma on se, että ne ovat annospohjaisia, lähtökohtana on annos. Silloin pitää selittää naisen ja miehen annosmääriä erikseen ja siinäkin joudutaan joskus hakoteille. Kun yhteismitaksi otetaan juomista saadun etanolialkoholin palamisaika, saadaan yksilölliset annokset ja promillelukemat samalle riville.
Excel-ohjelmalla voidaan laatia suppea annostaulukko, joka mahtuu hyvin alkoholijuomapullojen kylkeen. Silloin käyttöohjeet olisivat aina nähtävissä nauttimisen yhteydessä.
Taulukossa olisi viisi käyttötasojen riviä ja viisi painoluokkasaraketta, siis 25 solua tai ruutua yksilöllisille annosmäärille. Rivien alkuun tulee palamisajat ja loppupäähän promillelukemat; omat sarakkeensa miehelle ja naiselle. Yläreunassa rivi painoluokille 40 – 60 – 80 – 100 – 120 kg.
Käyttötasorivit olisivat: Rivi 1: palamisnopeus, yhdessä tunnissa palavat annosmäärät ovat paino/120, palamisnopeus miehellä 0,133 ja naisella 0,152 promillea tunnissa.  Rivi 2: kohtuus, palamisaika 2,4 h, annosmäärät paino/50, promillet 0,320 ja 0,364. Rivi 3: riskikäyttö, palamisaika 4,8 h, annosmäärät p/25, promillet 0,64 ja 0,73. Rivi 4: kertajuominen, palamisaika 10 h, annokset p/12, promillet 1,33 ja 1,52. Rivi 5: täysteho/täystuho, palamisaika 24 h, annokset p/5, promillet 3,20 ja 3,64.
Olen sen verran realisti, että ymmärrän ehdotukseni jäävän toteutumatta. Mutta yllä olevan selostuksen ja aikaisemmissa blogeissa esittämieni laskelmien pohjalta jokainen aiheesta kiinnostunut voi laatia lompakkoonsa oman annostaulukkoversion.

Kommentit

 • Sopisiko pullon kylkeen myös..

  Hyvä! Saa sitä joskus irrotella mielikuvituksella, vaikkeivat kaikki ajatukset realisoituisikaan. Kirjoituksestasi innostuneena ehdotan, että sopisi sinne pullon kylkeen asiaa myös viinan haittavaikutuksista. Esim. Ympäristöhaitat: pelokkaan lapsen kasvokuva. Pitkäaikaisvaikutukset: kokeneen puistokemistin kasvokuva. (Kaikella kunnioituksella heitä kohtaan, sillä heidän valitsemansa tie on vaatinut suuret resurssoinnit. Monet ei kykene, eikä ehdi.)

  • Kalevi Rissanen

   Hyvä ehdotus lista haitoista pullon kylkeen. Aihetta olisi. Kun luetellaan kaikki mahdolliset haitat ja kunnolliset käyttöohjeet, niin listasta tulee niin pitkä, että siitä riittää monta kierrosta pullon ympäri.
   Kirjoitettaisiin edes että: ”Tämä pullo sisältää xx grammaa etanolia. Haittavaikutuslista ei mahdu etikettiin.”
   Sulfiiteista kuitenkin varoitetaan monella kielellä.
   Pahoittelen vastaukseni myöhästymistä.

Kommentointi on suljettu.