Annosvertailua

Alkoholilain uudistuksen yhteydessä ruokakaupoissa myytävien alkoholijuomien vahvuuden ylärajaksi tulee 5,5 tilavuusprosenttia. Vahvuuden korotusta on sanottu maltilliseksi, koska se on vain 0,8 tilavuusprosentin korotus nykyiseen ylärajaan 4,7 % til. verrattuna.
Tarkastellaan mitä tämä vahvuuden nousu käytännössä merkitsee. Lähtökohdaksi sopii 33 cl keskiolut vahvuudeltaan 4,7 % til. Siinä on etyylialkoholia eli etanolia 15,51 ml (12,4 grammaa). Tämä vastaa yhtä vakioannosta alkoholijuomaa.
Vahvemmassa 5,5 % til. 33 cl pakkauksessa on etanolia 18,15 ml. Tämä on 17 % enemmän kuin 4,7 % til. pakkauksessa. Olutta myydään myös pintin tölkeissä, pintti on 568 ml. Pintin tölkissä etanolia on 31,24 ml. Tämä määrä vastaa kahta vakioannosta. Kun verrataan perinteistä oluttölkkiä pintin kokoiseen 5,5 % til. tölkkiin, niin tuloksena on kaksinkertainen etanolimäärä.
Kakkosoluen tulo kauppoihin oli aikanaan yksi kummallisuus. Joitakin olutmerkkejä oli 3,5 % til. vahvuisena vain 0,5 litran tölkeissä. Tämän kokoisessa 3,5 % til. tölkissä on etanolia 17,5 ml. Se on 12,8 prosenttia enemmän kuin 4,7 % til 33 cl tölkissä. Kun osti 0,5 L kakkostölkin, sai etanolia enemmän kuin tavallisesta kolmostölkistä.
Keskioluen vapauttamisella oli tarkoitus alentaa alkoholihaittoja, mutta kokemus on osoittanut, että haitat ovat lisääntyneet. Olut ei poistanut viinan juontia, vaan tuli sen päälle. Sata prosenttisen alkoholin kulutus nousi noin nelinkertaiseksi. Kirroosikuolleisuus nousi naisilla 15-kertaiseksi ja miehillä 4-kertaiseksi.
Annoksista puheenollen keskiolutmäyräkoirassa on etanolia saman verran kuin puolen litran viinapullossa. Sitä on molemmissa noin 12 vakioannoksen verran. Kai se on kulturellimpaa ostaa mäyräkoira maitokaupasta kuin viinapullo Alkosta.
Mikä on tavoite ja pyrkimys, kun maitokaupan alkoholijuomien vahvuutta korotetaan tuon 0,8 prosenttiyksikön verran? Etanolin kulutus tulee todennäköisesti nousemaan ja haitat sen mukana. Yhtenä nyrkkisääntönä voisi panna mieleen, että pintissä 5,5 % til. olutta on kaksi vakioannosta.
Alkoholilain uudistukseen liittyvä pikkutarkkojen säännösten poistaminen ja holhouksen vähentäminen ovat hyviä asioita. Kuluttajien kontolle jää varoa, että ei tule nauttineeksi etanolia epäterveellisiä määriä.

Jätä kommentti

*