Auto ja alkoholi

Auto ja alkoholi liittyvät toisiinsa rattijuopumusten yhteydessä. Tarkemmin muotoiltuna kyseessä ovat bensiinimoottoriset autot ja puhdas alkoholi. Nyt taitaa mennä jotain pieleen. Onko bensiinissä puhdasta alkoholia? Edellisessä blogissa mainitsemassani yleisalkoholissa tätä puhdasta alkoholia kyllä sanotaan olevan. Näissä alkulauseissa tuli vedetyksi kettuilut umpisolmuun.
Blogeissani olen vinoillut vähän väliä tuosta puhtaasta alkoholista. Sehän on viranomaiskieltä, kuten nähdään Valviran sivuilta. https://www.valvira.fi/alkoholi/teollisuus-_ja_keittioalkoholi
Tässä valvontaohjeessa ovat käytössä termit etanoli, etyylialkoholi ja puhdas alkoholi.

Toinen hyvä esimerkki alkoholiin liittyvistä termeistä ja ohjeista löytyy Alkon nettisivuilta. https://www.alko.fi/vastuullisesti/alkoholi-ja-terveys/alkoholi
Siinä sanotaan: Alkoholijuomissa oleva alkoholi on nimeltään etyylialkoholi eli etanoli. Samassa osoitteessa on lisäksi lyhyt kuvaus alkoholin ominaisuuksista ja terveysvaikutuksista.

Auto ja alkoholi ovat yleisnimiä, autoja sekä alkoholeja on monta lajia ja lajeissa paljon eri merkkejä. Asiayhteyksistä selviävät tarkemmat tiedot. Autot kulkevat maalla, mutta alkoholin haittavaikutukset liittyvät myös vesi- ja ilmaliikenteeseen.

Alkoholit ovat kemiaa, mutta tieliikenteen ongelmat ovat enimmäkseen ylinopeuksiin liittyvää fysiikkaa. Ylinopeuden vaarallisuus on potenssilaskua, mutta alkoholin haitat yhteen- ja kertolaskua. Liikenteessä on opittu, että nopeuden nosto kaksinkertaiseksi on oikeasti vaarallista, mutta alkoholia pystyy nauttimaan suosituksiin verrattuna moninkertaisen määrän ilman välittömiä vaaroja. Alkoholin vaarat ilmaantuvat hitaasti, ylinopeuden välittömästi.

Autoille on nopeusrajoitukset. Kukaan ei aja 200 km/h nopeudella 100 km/h rajoitusalueella, vaikka auton mittarissa on lukemia 240 – 260 tasolle asti. Alkoholilla kohtalaisen riskin taso on miehillä 14 ja naisilla 7 annosta viikossa, se on vain kaksi ja yksi annos päivää kohti. Tätä riskirajaa ylitellään yhtenään vähintään seitsenkertaisesti nauttimalla nuo 14 tai 7 annosta yhtenä päivä.