Elämän etanolisammiot

Aikoinaan pidettiin suurena edistysaskeleena oluen saamista ruokakauppaan ja sitten kioskeihin. Vaatimus oli ”Antakaa meidän juoda!” Annettu on. Millaiset ovat tulokset? Missä ovat juojat?
Osa juojista on kuollut juomisen haittavaikutuksiin, osa voi edelleen hyvin. Osalla on oman elämän etanolisammio täyttynyt ennen aikojaan, muilla se on vielä vajaa.
Mikä on tuon sammion koko litroina? En löytänyt litramäärää Googlestakaan. Eipä sieltä löydy tarkkaa mittaa ämpärillekään. Mikä on etanolisammion vetoisuus laskuopin mukaan?
Maksa polttaa normaalisti puhdasta alkoholia eli etyylialkoholia eli etanolia 1,095 litraa vuodessa juojan painokiloa kohti, täysille litroille pyöristettynä litran vuodessa/juojan painokilo. Maksimaalinen vuosikulutus on etanolilitroina suunnilleen sama luku kuin juojan paino kiloina.
Maksimaalista etanolin kulutusta elimistö kestää keskimäärin 10 vuotta. Etanolisammion koko olisi siten 700 litraa 70-kiloisella juojalla. Toisaalta maksa pystyy nostamaan polttonopeuttaan ja polttamaan vuodessa enemmän kuin tuon yhden litran/juojan painokilo. Toisaalta ylinopeudella toimiminen vaurioittaa maksaa lyhemmässä ajassa.
Alkoholijuomien kohtuukäytöllä 700 litran etanolisammio täyttyy noin 70 – 100 vuodessa.
Nämä ovat ruohonjuuritason laskelmia ja varmaan epätarkkoja. Toisaalta huonokin lujuuslaskelma on parempi kuin ei laskelmaa ollenkaan.
Pohdittavaksi jää kunkin oman etanolisammion vetoisuus. Terveyden kannalta oleellista on se, monessako vuodessa sammio täyttyy.