Ennakoi tuleva tilanne

Otsikon lause on liikenneopetuksen perusteemoja. Mielestäni tätä voisi soveltaa myös alkoholipolitiikkaan. Lehdissä on tänään 13.2.16 uutisoitu alkoholilain uusimisesityksestä. Ollaan pohtimassa esityksen vaikutuksia kansanterveyteen, suurkulutukseen, työllisyyteen jne.
Alkoholin suurkulutus on kansanterveydellinen ongelma, yksilön tragedia ja tabu yleiselle mielipiteelle. Sata prosenttisen alkoholin kulutuksesta tulee kymmenesosalle väestöstä yli 50 litraa etanolia vuodessa juojaa kohti. Näistä 50 litran kulutuslukemista ei juuri hiiskuta. Alkoholivalistuksen terminä suurkulutus eli riskikäyttö olisi keskimäärin vain 15 litraa etanolia vuodessa.
Yksilön kannalta pitäisi kysyä: Tuleeko minusta yksi kymmenestä, joka juo 50 litraa etanolia vuodessa? Tätä viimeisen rannan tai pikemmin lähtölaiturin kysymystä pitäisi jokaisen juomaan totuttelijan omalla kohdallaan pohtia. Etapit ovat totuttelu, toleranssi, riippuvuus, romahdus.
Riippuvuus – romahdusvaiheessa kulutus on tuo 50 litraa etanolia vuodessa. Onko jotain tehtävissä, jotta ei jouduttaisi tuolle riippuvuuden huipputasolle? Mielestäni olisi, ja se on toleranssivaiheen toteaminen ja juomisen lopettaminen tai palaaminen totuttelutasolle. Lyhyesti sanottuna pitää ennakoida ja estää ylinopeustasolle joutuminen.
Lakiesityksen yksi tavoite olisi siirtää alkoholijuomien kulutusta kotioloista ravintoloihin. Ravintola-alalle tämä on suotuisa tavoite. Ravintolassa juomien nauttiminen tapahtuisi valvotuissa oloissa. Jos aukioloajat pitenevät pitkälle aamuyön tunneille, siitä seuraisi yksi käytännön ongelma. Ehtivätkö asiakkaat selvitä nollatasolle tai ainakin alle rattijuoppousrajan ennen töihin lähtöä?
Selviäminen on kunkin juojan omalla vastuulla. Mutta voisiko ravintolan valvotut olosuhteet olla tässä asiakkaan apuna? Ehdotan, että anniskelupaikat hankkivat alkometrin ja antavat asiakkaiden puhaltaa pois lähtiessä mittariin ja todeta itse sen hetkiset promillelukemat. Jos maksa toimii normaalisti, niin selviämisaika tunteina on naisella 6,6 kertaa promillet ja miehellä 7,5 kertaa promillet. Noista tunneista nähdään tuleva tilanne eli kelloaika, jolloin puhaltaja on selvä.
Maksaperäisen toleranssin toteaminen tapahtuu kahdella alkometripuhalluksella laskuhumalan vaiheessa. Tunnin välein puhallettaessa promillelukemien erotus on suoraan palamisnopeus promilleina tunnissa. Normaali selviämis-/palamisnopeus on naisella 0,152 ja miehellä 0,133 promillea tunnissa. Kohonnut nopeus voi ennakoida riippuvuusvaiheeseen joutumista.