Epänormaali selviämisnopeus

Normaalista epänormaaliksi
Edellisessä blogissa 27.5.2018 kerroin selviämisajasta ja normaalista selviämisnopeudesta. Mikä on epänormaali selviämisnopeus ja mistä se johtuu? Epänormaali nopeus on joko suurempi tai pienempi kuin normaalit nopeudet naisilla 0,152 ja miehillä 0,133 promillea tunnissa. Nopeus nousee säännöllisellä harjoittelulla eli alkoholijuomien nauttimisella. Nopeus laskee, jos juominen aiheuttaa maksavaurion.

Selviämisnopeuden mittaaminen
Nopeus mitataan Tolkun kaavan yleisen muodon perusteella, kaava on nT = 10kc. Kerroin (n) on maksan kuntokerroin, aika (T) promillemittausten väliaika tunteina, (k) on nestetilavuuskerroin naisella 0,66 ja miehellä 0,75, (c) on ensimmäisen ja toisen promillemittauksen erotus.

Mittaaminen tapahtuu kahdella alkometripuhalluksella laskuhumalan vaiheessa. Kun puhalletaan tunnin välein, niin promillelukemien erotus on suoraan selviämisnopeus promilleina tunnissa. Jos promilleja vähenee tunnissa 0,32 ‰ verran, niin kuntokerroin (n) on naisella 2,1 (6,6*0,3 = 2,1) ja miehellä 2,4 (7,5*0,32 = 2,4). Tulos voi vaikuttaa paradoksaaliselta ja omituiselta, mutta sille on luonnollinen selityksensä. Jätän selityksen löytämisen ilon lukijalle. Luonto on lystikäs ja laskuoppi loogista. Kaavat kertovat asiat suoraan ja lyhyesti.

Onko epänormaaleja nopeuksia ennen mitattu?
Alkoholivalistuksessa kerrotaan, että alkoholin palamisessa voi olla suuria yksilöllisiä eroja, joten noita eroja on varmaan mitattukin. Omakohtaisesti tunnen kaksi tapausta. Olen puhallellut omaan alkometriin kolmen kossuannoksen jälkeen, ja selviämisnopeus oli normaali 0,13 ‰ ja kuntokerroin noin yksi. Nettikommenteissa joku kertoi naisesta, joka oli selvinnyt 3 promillen humalasta vajaassa 5 tunnissa. Hänellä selviämisnopeus on ollut noin 0,6 promillea tunnissa ja kuntokerroin neljä. Numerot 3 – 4 – 5, siinähän on Pythagoraan etanolikolmio, kulmat suoriksi.

Onko suuri nopeus hyöty vai haitta?
Nopeasta selviämisestä on selvästi hyötyä, humala ja promillet laskevat alle rattijuoppousrajan tai nollaan monta tuntia aikaisemmin. Tämä on yksi etanolin keljuimmista juonista. Hyvä selviämiskunto houkuttelee, mutta kroppa ei sitä pitemmän päälle kestä. Kyseessä on alkoholitoleranssi ja ylikuormitustila maksalle. Ylinopeus on haitta ja ennakoi suurempia haittoja tulevaisuudessa. Tämän takia selviämisnopeuden ja maksan kuntokertoimen mittaaminen ja tunteminen olisivat tärkeitä.

Miksi nyt?
Siksi, että se on mahdollista. Digiaikakauden alkometrit ovat tarkkoja ja halpojakin, alle 100 euroa. Selviämisnopeuden ja maksan kuntokertoimen mittaaminen Tolkun kaavan perusteella on helppoa myös omatoimisesti. Ylinopeus ja ylikunto ovat alkoholijuomien yhteydessä haitallisia olotiloja. Pidetään selviämisnopeudet normaaleina ja kuntokerroin ykkösenä.