Erään sammakon vuosipäivä

Tänään 8.7.2016 on yhden alkoholikeskusteluun liittyvän sammakon kymmenvuotispäivä. Ilta- Sanomissa oli 8.7.2006 pääkirjoitus otsikolla ”Viinapulloon vaaran merkki”. Siinä pohdittiin keinoja alkoholihaittojen vähentämiseksi.  Kirjoituksen loppuosassa oli lause: ”Talkkunankaan terveysvaikutukset eivät ole hyviä, jos sitä syö tonnin kuiviltaan”.
Minusta tuo lause on ikimuistoinen kannanotto alkoholiongelmien käsittelyssä. Antaisin lauseelle arvonimen Alkoholisammakoiden Kuningas. Noihin aikoihin alkoholinkulutus oli Suomessa huipputasolla ja median otsikoissa Suomen sanottiin nousseen kärkisijoille Euroopassa maksakirroosikuolleisuudessakin. Alkoholista johtuvat sairaudet ja tapaturmat kuormittivat teho-osastoja ja päivystyspoliklinikoita.
Mielestäni oli sammakkomaista rinnastaa talkkuna alkoholisairauksiin. Talkkunapotilaat eivät ole rasittaneet sairaaloiden teho-osastoja eivätkä päivystyspoliklinikoita. Vakavasti puhuen suomalaisilla on luontainen ymmärrys olla syömättä talkkunaa tonni kuiviltaan. Näin ollen huoli talkkunatonnin aiheuttamista terveyshaitoista on kovin hypoteettinen.
Miten on alkoholijuomien kanssa, joita mediassa nimitetään myös Kuningas Alkoholiksi? Mihin perustuu Kuningas Alkoholin valta? Luonnostieteellisesti se perustuu etanoliin. Suomalaisillakin on ymmärrys olla nauttimatta etanolia kuiviltaan. Kieltolain aikaankin sprii laimennettiin nautintakelpoiseksi.
Alkoholiongelmat johtuvat siitä, että tätä Kuningas Alkoholin kaapuun naamioitunutta etanolia nautitaan vuosien mittaan tonnin verran eri tavoin laimennettuna. Elimistö ei tonnia terveenä kestä, ei edes tuhatta litraa.
Suomessa talkkunasivistys on sillä tasolla, että tämä perinneruoka ei pääse sairauksia aiheuttamaan. Tuosta pääkirjoituksen sammakosta voidaan muotoilla lause alkoholivalistuksen käyttöön. Lause olisi: ”Suomen alkoholisivistys on nostettava talkkunatasolle.”
Näin Alkoholisammakko muuttuu Valistuksen Valtiaaksi.

Jätä kommentti

*