Etanolia sarjakuvassa

Helsingin Sanomissa oli sunnuntaina 14.7.2019 alkoholiin liittyvä aihe Fingerpori-sarjakuvassa sivu C 22. Sarjakuvan otsikko oli ”Alkoholitilanne” ja viimeisessä ruudussa teksti: ”… se maistuu oluelta johon on sekoitettu etanolia.”

Blogiini ”Alkoholisammakon vuosipäivä” 8.7.2019 liittyvissä kommenteissa mainitsin: ”Saa nähdä ilmaantuko etanoli-nimitys yleiseen käyttöön.” Ilmaantuihan se jopa tunnetussa sarjakuvassa HS:n sivuilla.

Marketin hyllyltä sattui löytymään vielä tänään yksi pullo Fingerpori JUHANNUSSIMAA ALKOHOLLINEN SIMA ALK 5,0 % VOL. Simapullon etiketissä puhutaan vielä alkoholista, mutta sarjakuvan loppukaneetissa alkoholi on muuttunut etanoliksi. Etanoli-termin ilmaantuminen Fingerpori sarjakuvaan on ilahduttava vihje siitä, että alkoholi muuttuu oikean nimensä mukaisesti etanoliksi.

Sarjakuvassa Fingerpori oli siirtynyt alkoholittomiin, kun ei enää jaksanut krapuloita eikä kännissä ollut hauskaa. ”Yksi ongelma: kun on tottunut alkoholittomiin oluisiin… …ja maistaa alkohollista… … se maistuu oluelta johon on sekoitettu etanolia”

Viinablogisti kannattaa Fingerporin uutta terminologiaa. Viinablogistin mielestä alkoholijuomien humalluttavasta ainesosasta tulisi käyttää nimitystä etanoli. Silloin ei tarvitse erikseen selostaa, paljonko puhdasta tai sata prosenttista alkoholia kyseinen alkoholijuoma sisältää. Oikeastaan selvintä olisi nimitys etanolijuoma, silloin nimi on sama kuin sisältö.

Oluet olisivat oluita, viinit viinejä, viskit viskejä, vodkat vodkia jne. Yhteistä niille on se, että kaikki sisältävät etanolia kukin lajinsa mukaisena väkevyytenä. Yhteisnimikkeenä olkoon sitenkin alkoholijuoma. Ovat alkoholijuomat ja niiden sisältämä etanoli.

Kommentit

 • Eino J. (maallikkona)

  Oikein hyvä – edelläkävijä tai edeskäypä!

  Kiitos jutustelustasi! kertasin kemiaa Wikipediasta, ja tottahan ETANOLI on tarkoittamissasi tapauksissa ainoa oikea nimitys; siis juomissa vähäisessä määrin olevalle alkoholille, tietenkin.

  Poimin lauseen: ”Kun alkoholista puhutaan kemian ulkopuolella, on kyse lähes aina etanolista. ja rivin, kaiketi viitisenkymmentä ’alkoholia’ sisältävästä taulukosta:

  Etanoli
  Kemiallinen kaava: C2H6O (alaviitteet 2 ja 6)
  CAS-Nro: 64-17-5
  Muu nimi: etyylialkoholi, sprii, väkiviina

 • Eino J. (maallikkona)

  korjaatko tekstin, jos jokin on väärin … myrkylliseksi mainittu!

 • Kalevi Rissanen

  Sitaatti kirjasta Otavan Suuri Ensyklopedia 1976 s. 214: ”Etyylialkoholi eli etanoli on kaikkein tärkein alkoholi. Puhekielessä sitä kutsutaan alkoholiksi.”

  Etanolin kemiallinen kaava esitetään useammalla tavalla. Yhdessä Alkon esitteessä se on C2H5OH. Otavan Ensyklopediassa on muoto CH3-CH2-OH.
  (numerot pitäisi olla alaviitteinä, mutta ne ei toimi tässä)

  Alkoholilaissa etyylialkoholi mainitaan seuraavasti:
  https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2017/20171102
  Tässä laissa tarkoitetaan:
  1) alkoholipitoisella aineella sellaista ainetta ja tuotetta, joka sisältää enemmän kuin 1,2 tilavuusprosenttia etyylialkoholia;
  2) alkoholijuomalla juotavaksi tarkoitettua alkoholipitoista ainetta, joka sisältää enintään 80 tilavuusprosenttia etyylialkoholia;

  Niinpä: alkoholi on alkoholia, nykyään on tarjolla myös alkoholitonta alkoholia.

  Blogeissa koitan noudattaa lakia siinä mielessä, että alkoholijuomissa on etyylialkoholia eli etanolia.

 • Kalevi Rissanen

  Varsinaisia virheitä en havaitse vain nyanssieroja yksityiskohdissa, esim. kemiallisia kaavoja on useampi muoto. Summa on 2 hiiltä, 6 vetyä ja 1 happi.
  Etanoli on myrkyllistä. Juomaksi tarkoitettuna sitä ei saa nauttia yli 80 tilavuusprosentin vahvuisena, silloin nimi on väkiviina. Otavan Ensyklopediassa etanolimyrkytyksiä kerrotaan olevan noin 200 vuodessa, siis 1970 luvun alussa. Myrkytyskuolemien huipputaso oli noin 550 vuodessa vuoden 2007 paikkeilla ja nykyisin se on noin 220 – 230.

Kommentointi on suljettu.