Etanoliaika

Mitä tarkoittaa etanoliaika? Vanhahtavan viranomaiskieleen viitaten se on suunnilleen sama asia kuin ”olla vaikutuksen alaisena”. Etanoliaika olisi tuon vanhan ilmaisun päivitys digiaikaan. Etanoliaika on nautitun alkoholimäärän palamisaika ensimmäisestä ryypystä hetkeen, jolloin verenalkoholi on laskenut nollaan. Aikayksikkö on tunti.

Aikaa voidaan tarkastella pitempinä jaksoina, vuorokausina, kuukausina, vuosina. Montako tuntia etanoliaikaa vietin juhannuksen aikaan? Montako tuntia etanoliaikaa kuluu tavallisesti viikossa? Montako vuotta elämästäni olen viettänyt etanoliaikaa? Montako vuotta etanoliaikaa elimistö kaikkiaan kestää?

Kalsarikänni on tullut kuuluisaksi suomalaiseen alkoholinkäyttöön liittyvänä ilmiönä. Kalsarikänni on etanoliajan kansallinen viettotapa. Montako tuntia etanoliaikaa on tyypillisen kalsarikännin kesto? Aika ja alkoholi ovat sopiva parivaljakko. Aikaa kulutetaan, alkoholijuomia kulutetaan, kumpiakin kuluu, aika ja alkoholijuoma vaativat veronsa, viettää laatuaikaa, viettää etanoliaikaa, viettää aikaa ystävien seurassa, viettää etanoliaikaa omassa seurassa olosuhteiden vaatiessa.

Tieliikenteessä matka ja aika liittyvät toisiinsa nopeuden välityksellä. Suuremmalla nopeudella ollaan perillä lyhemmässä ajassa. Alkoholijuomien yhteydessä määrä, aika ja nopeus riippuvat toisistaan samaan tapaan. Suuremmalla nauttimisnopeudella elimistön kestoraja ylittyy lyhemmässä ajassa. Alkoholijuomien käyttöön liittyy toleranssi, nautittu etanoli palaa normaalia nopeammin, etanoliaika lyhenee eli juoja selviää lyhemmässä ajassa. Toleranssi lyhentää etanoliaikaa. Se on kuin ylinopeus liikenteessä, ylinopeus lyhentää matka-aikaa, toleranssi lyhentää etanoliaikaa eli nopeuttaa selviämistä.

Miten nautittu alkoholijuomamäärä ja etanoliaika riippuvat toisistaan? Luonto on tehnyt tämän arvion ilahduttavan helpoksi. Vakioannosmäärä juojan paino (p) jaettuna kymmenellä palaa puolessa vuorokaudessa. Numeroina ilmaistuna 12 tuntia etanoliaikaa saadaan vakioannosmäärällä p/10. Kymmenellä jakaminen on helppo laskutoimitus ja tuloksena on puoli vuorokautta etanoliaikaa eli yksi kierros kellon ympäri. Muut aika- annoskombinaatiot saadaan päättelemällä tai kaavoilla Tj = 120 sekä ja = p. (T) on palamisaika, (j) on jakaja, (a) on annosmäärä.

Etanoliaika olisi nykyaikaa alkoholijuomiin liittyvistä ongelmista puhuttaessa. Se on lyhyt ja yksiselitteinen termi. Etanoliaika liittää toisiinsa monia osatekijöitä ja niiden riippuvuussuhteita. Ajan johdannaissuure nopeus on toinen käytännöllinen mittari, nauttimisnopeus, selviämisnopeus, tilannenopeus, kertymisnopeus.

Otetaan ajasta vaarin ja siirrytään alkoholikeskustelussa etanoliaikaan sekä huumorista ja hymistelystä inhorealismiin.