Etanolimokelyyli

Yle TV1 esitti 1.12.2016 A-Studio Talk ohjelman, jonka aihe oli: Huuruinen alkoholilain uudistus. Keskustelussa A-klinikkasäätiön johtava ylilääkäri Kaarlo Simojoki puhui etanolimolekyylin ominaisuuksista.
Simojoki kertoi, että etanolimolekyylin ominaisuuksiin kuuluu kyky aiheuttaa alkoholiriippuvuus 15 vuodessa. Alkoholipoliittisessa keskustelussa tämä asia on ollut piilossa, molekyylistä ei ole piitattu eikä ole otettu huomioon sen ominaisuuksia. Alkoholijuomien käytön haitat johtuvat etanolimolekyylin kemiallisista ja fysiologisista ominaisuuksista. Näitä ominaisuuksia ei pystytä kauppapolitiikalla, lainsäädännöllä tai juomakulttuurisilla kehitysohjelmilla muuttamaan.
Etanolimolekyylin ominaisuuksia ei pystytä muuttamaan, mutta ne pitää tuntea. Toisaalta elimistö sopeutuu sietämään uskomattoman suuria etanolimääriä. Tämä sopeutuminen on yksi etanolin paradokseista ja ansoista. Elimistön sopeutumiskyky on kyllä suuri, mutta se ei ole rajaton.
Etanolimolekyylin haitallisin ominaisuus on kyky aiheuttaa osassa nauttijoissaan sairaalloinen riippuvuus, jota sitten sanotaan sairaudeksi nimeltä alkoholismi. Mielestäni alkoholismi on etanolin ominaisuus. Alkoholismi on vain yksi etanolin aiheuttamista sairauksista, niitä on kuutisen kymmentä muutakin.
Ihmisen elimistö sopeutuu suureneviin etanolimolekyylimääriin. Yhteiskunnan ei pitäisi sopeutua lisääntyviin alkoholijuomista koituviin haittoihin, vaan sen on sopeutettava lainsäädäntö ja alkoholivalistus etanolin ominaisuuksista koituvien haittojen ehkäisemiseen.
Historiasta löytyy hyödyllisiä näkökohtia. Muinaisina vuosisatoina viinan kotipoltto oli sallittua. Haittana oli, että hyvinä satovuosina alkoholimyrkytyskuolemat lisääntyivät. Kieltolailla oli tarkoitus poistaa alkoholihaitat, mutta tulos oli huono. Salakuljetus kukoisti ja kulutus kasvoi. Maitokaupan keskiolutkaudella kulutus ja alkoholikuolleisuus ovat nousseet ennätystasolle.
Ylilääkäri Simojoen esille ottama tieto etanolimolekyylin ominaisuuksista tulee mielestäni ottaa mukaan alkoholipoliittisiin toimenpiteisiin. Etanolin ominaisuuksien tunteminen on lähtökohta suunniteltaessa alkoholihaittojen torjumista.