Etanolin mystifioidut ominaisuudet

Joku nettikeskustelija mainitsi, että valistus on mystifioinut alkoholin. Se on osuva analyysi nykytilanteesta. Olisi aika tarkastella, miten mystiikasta päästään arkitodellisuuteen.
Tapaturmaiseen etanolialkoholimyrkytyksen kuolee Suomessa vuosittain noin 400 ihmistä. Tämän perusteella pidän alkoholijuomien sisältämää etanolia myrkyllisenä aineena. Tappavaa määrää pienempinä annoksina nautittuna etanoli aiheuttaa monia sairauksia ja yhteiskunnallisia ongelmia.
Arkitodellisuutta olisi todeta, että alkoholijuomien etanoli on ihmiselimistölle haitallista ja myrkyllistä ainetta turvallisuusrajoja suurempina määrinä nautittuna. Tämä myrkyllisyys on yksi etanolin ominaisuus sen muiden kemiallisten ominaisuuksien joukossa.
Muita mystifioituja ominaisuuksia ovat toleranssin ja riippuvuuden kehittyminen. Maksan toleranssi ilmenee siten, että maksa nostaa etanolin polttamiskykyään. Aivojen toleranssi ilmenee sopeutumisena suurempiin promillelukemiin ilman näkyvää humalaa. Toleranssista seuraava vaihe on aivojen etanoliriippuvuus.
Sairauksien menestyksellistä hoitoa varten on tarpeen tietää taudin aiheuttaja ja syntymekanismi. Alkoholisairauksien ja alkoholismin aiheuttaja on etanoli.
Alkoholismin ja monien muiden etanolin aiheuttamien sairauksien parantaminen on vaikeaa. Sen takia niiden ennalta ehkäisy olisi hyödyllisempää.
Kun näitä sairauksia pidetään etanolin ominaisuuksina eikä jonain kohtalon vitsauksina, voidaan ennalta ehkäisyyn löytää nykyistä parempia keinoja. Kun haittavaikutuksia tarkastellaan etanolin ominaisuuksina, voidaan näitä haittoja ja ominaisuuksia käsitellä laskuopin kaavojen avulla.
 

Jätä kommentti

*