Happotesti, lujuuslaskelmat ja logiikat

Luin Kalle Lähteen kirjan Happotesti. Kirja-arvosteluissa sen sanottiin olevan Suomen suorasukaisin kuvaus alkoholismista. (Antti Majander HS 3.1.2016). Itseäni kiinnosti kirjan nimi Happotesti ja odotin löytäväni siitä tarkkoja testituloksia juomamääristä. Kyllähän niitä löytyikin, mutta sen verran viitteellisellä tasolla, että elimistön lujuuslaskelmia ei kannata ruveta tekemään.
Muuten kirja täytti odotukset. Se on kuvaus juomisen arkitodellisuudesta havainnollisesti, sujuvasti ja hauskasti kerrottuna. Jutut ja kommellukset naurattavat pitkään, mutta kirjan loppua kohti tunnelma viilenee ja lukijalta alkaa hymy hyytyä. Kirja kertoo, miten alkoholijuomat vievät nauttijansa pohjalle.
Tarkastelen kahta näkökohtaa. Romaanihenkilö löysi netistä jonkin päihdelinkin ohjeita juomisen hallitsemiseksi. Ohjeissa mainittiin mm: aloita myöhemmin, ota pienempiä kulauksia, pidennä kulausten välejä yms. Henkilö noudatti säntillisesti kaikkia ohjeita ja jopa ylitti suositukset. Pubireissut eivät siitä kuitenkaan harventuneet eivätkä krapulat tai muut haitat loppuneet. Henkilö piti ohjeita lähinnä hupaisina, kokeeksi kuitenkin noudatti. Tämä on sattuva kuvaus siitä, miksi valistus ei mene perille.
Toinen näkökohta on romaanihenkilön suhtautuminen omaan juomiseensa ja alkoholismiin. Kirjan kuvaukset muistuttavat hämmästyttävästi yhden toisen kirjan tekstiä yli sadan vuoden takaa. Tämä toinen kirja oli Jack Londonin ”Tuliliemen tuttavana – alkoholimuistelmia”. London nimittää siinä alkoholistin ajatuksen juoksua Valkoiseksi logiikaksi. Tai päinvastoin alkoholi perustelee tarpeellisuuttaan kirjoittajalle omilla argumenteillaan, Valkoisella logiikalla. Londonin aikaan alkoholismi ei ollut vielä sairaus vaan pahe.
Sairaus vai pahe, siinä pulma. Kun tarkastellaan vitsausten tai sairauksien historiaa, niin ydinkysymys on ollut, mikä on taudin syy tai aiheuttaja. Ruton, kupan, keuhkotaudin tai AIDSIN aiheuttajia ovat bakteerit ja virus. Mikä aiheuttaa alkoholismin, geenit vai sosiologia? Alkoholismin syy on mielestäni alkoholijuomien etanoli. Alkoholismi on etanolin ominaisuus. Etanoli tuo nauttijansa pohdittavaksi Valkoisen logiikan ongelmia.
Happotesti-kirjan julkaisija on Otava. Otavan julkaisi aikoinaan Jack Londonin kirjan suomenkielisen laitoksen ”Tuliliemen tuttavana – alkoholimuistelmia”. Ehdotan, että Otava julkaisisi uusintapainoksen tästä Londonin kirjasta. Olisi mielenkiintoista verrata näitä kahta kirjaa vierekkäin ja pohtia millä logiikalla nykyinen alkoholipolitiikka toimii.

Kommentit

 • Niinpä

  Noita netin ohjeita voi pitää hupaisina. Onhan se lapsellista kun media ja eri asiantuntijat ilmoittavat aina ’suuresta edistysaskeleesta’ digitalisaatiossa kun jokin uusi neuvontasivusto julkaistaan. Sillä sitten kuulemma saadaan milloin mikäkin ongelma ratkaistua.

  • Kalevi Rissanen

   Niin, tuommoistahan se valistus on. Uusin edistys on uudet nimitykset eli korkean riskin taso, kohtalaisen riskin taso, vähäisen riskin taso. Mistä se rahvas tietää mitä tuollaiset riskitasot käytännössä tarkoittavat. No kyllähän se selitetään montako annosta tai grammaa absoluuttista alkoholia ne ovat.
   Tavanomainen puhe runsaasta ja kohtuulli-sesta juomisesta on venyvää sekin. Kyllähän se ”absoluuttinen alkoholi” on sen verran tymäkkää ainetta, että ei sitä kroppa tiettyjä rajoja enempää kestä.
   Olisi lujuuslaskelmille ja laskuopille töitä.

Kommentointi on suljettu.