Harvoin sanottua alkoholista

Alkoholiongelmien yksi syy on alkoholi-sanan holtiton käyttö. On kulutettu paljon palstatilaa alkoholin muuntamisessa sata prosenttisena ilmaistuksi alkoholiksi. Sanottaisiin vain lyhyesti etanoli silloin, kun tarkoitetaan tätä tilastollista, puhdasta alkoholia eli lain mukaan etyylialkoholia. On alkoholijuomat ja niiden sisältämä etanoli.
Alkoholijuomia nautitaan niiden sisältämän etanolin takia. Inhorealistinen tulkinta tuosta keskioluen laimentamismetakastakin on se, että ollaan huolissaan etanolin saannista. Iso poru yhden tilavuusprosentin tähden, jos keskioluen etanolimäärä vähenisi 4,7:stä 3,7:ään prosenttiin.
Elimistön ja alkoholijuomien etanolin vuorovaikutuksessa on neljä porrasta: totuttelu, toleranssi, riippuvuus ja romahdus. Niiden ei pitäisi alkoholijuomia ollenkaan nauttia, joille etanoli parhaiten maistuu.
Etanolilla on muiden ominaisuuksien ohessa yksi vakava sivuvaikutus: se aiheuttaa osassa nauttijoissaan riippuvuustilan. Alkoholismi on etanolin ominaisuus.
Alkoholitoleranssi on yleinen puheenaihe ja itsestään selvä asia. Mutta miten toleranssi todetaan? Tässäkin olisi aika siirtyä digitaaliaikakauteen ja ratkoa ongelmia alkometripuhalluksilla. Toleranssihan tarkoittaa etanolin palamista ja poistumista normaalia nopeammin. Tämä palamisnopeus on helposti alkometrillä mitattavissa. Mitatun palamisnopeuden suhde normaalin nopeuteen on maksan kuntokerroin etanolialkoholin polttamisessa.
Selviämisasemilla ja päivystyspoliklinikoilla puhallutetaan päihtyneitä potilaita tai asiakkaita. Näin ruohonjuuritason ehdotuksena esitän, että puhaltamaan joutuvat henkilöt pyytäisivät toisen puhalluksen tunnin kuluttua. Noiden kahden puhalluksen promillelukemien erotus olisi suoraan yksilöllinen palamisnopeus. Hyödyllinen tieto olisi vain yhden puhalluksen päässä!
Normaali palamisnopeus on naisella 0,152 ja miehellä 0,133 promillea tunnissa.

Jätä kommentti

*