He saivat juoda

Aikoinaan 1980 luvun alussa oli lehdissä näkyvästi esillä aloite oluen saamiseksi R-kioskeihin ja huoltoasemille. Aloitteen tekijöillä oli vaatimuksena: ”Antakaa meidän juoda”. Tuo toive toteutui vuonna 1995.
Keskioluen tulosta kioskeihin on kulunut 20 vuotta. Sitä ennen vallinnutta tilannetta pidettiin tarpeettomana holhouksena. Uusi vapaus nosti kulutusta. Alkoholisairaudet ja kuolleisuus niihin ovat nousseet kulutuksen mukana. Kaksikymmentä vuotta on riittävä aika tarkastella saavutetun juomisvapauden tuloksia.
Vapauden täysimääräisistä käyttäjistä moni on näinä vuosikymmeninä kuollut alkoholisairauksiin. Yksilön kohdalla tulokset ovat olleet traagisia. Miksi juomisvapaus ei ole tuottanutkaan kaikille onnea? Tähän kysymykseen en pyri vastausta etsimään. Tarkastelen asiaa vain laskuopin kannalta.
”Antakaa meidän juoda” vaatimuksen esittäjät eivät pohtineet juomisensa määrää. Elimistön lujuuslaskelmat lienevät jääneet tekemättä. Montako kymmentä litraa etanolia vuodessa heidän juomisvaatimuksensa oli? Kuningas Alkoholi kyllä pitää huolen siitä, että litramäärät nousevat vuosien mittaan Kuningasta ja alamaista tyydyttävälle tasolle.
Blogeissani olen esittänyt laskelmia elimistön lujuusrajoista etanolille. Kuvaannollisesti ilmaisten Kuningas Alkoholi nuo rajat tuntee, mutta Kuningaskuluttajalle ne ovat tabuja ja jopa pikkumaisia pohdiskelun aiheita. Mielestäni olisi aika kerrata kertotaulua ja juomisen jakolaskuja.
Maitokaupan, R-kioskien ja huoltoasemien keskioluet, siiderit ja lonkerot eivät ole alkoholihaittoja poistaneet. Haittojen poistaminenhan noiden vaatimusten perusteluna aikoinaan oli. Vai kuinka? Olisi mielenkiintoista lukea, millä mekanismilla nykyään vireillä oleva maitokaupan viinitarjoilu alkoholihaittoja vähentäisi.
Alkoholiongelman inhorealistinen ydin on elimistöön vuosittain tulevan etanolin määrä. On yksi lysti minkä nimisestä tai vahvuisesta juomasta nuo etanolilitrat ovat peräisin. Meidän Kuningaskuluttajien on itse tiedettävä mitä litramääriä kenenkään ei pidä ylittää.

Kommentit

  • Ovienulkopuolelta

    Meidän ”Kuluttamattomienkin” olisi hyvä tietää?
    Viinapäihteen käyttjiä on Sionissamme monilla eri asteilla ja nimikkeillä: Ensinnäkin ”väkevienkuluttajien” eri osastot: ”Piilojuopot’ ”Juopporatit”, ”Rattijuopot”,Tuurijuopot” ”Työmaajuopottelijat” ? Juopporatit kuulunevat eniten ”päihinpotkittuihin,”Vaikkakin kaikki hankkeensa 80% ovat Valtiolleen palauttaneet, Viinanhintahan on liki puhdasta veroa, sen itse maksavalle kuluttajalle?Suurkuluttajienjoukkoa edustanee tunnetuimmin valitsemiemme edustajien joukko joka miehittää – kansoittaa Eduskuntataloa – ovat valittumme.Jjoukossaan ihmeekseen, ainakin yksiedustaja, joka ei kuulu joukkoon? ”Viina on viisastenjuoma” ja silloin siirrytään ”yläasteille”?Suurtenfirmanjohtjille viinakset kannetaan Työpaikoille?Silloin lakkaa työpaikkajuopottelunkielto?Mitä ylemmäksi noustaan ikään – kuin vapaudet lisääntyisivävät?
    Whisky on rahoitustapahtuma toisessa kirkkokunnassamme – kaikistako kielloista vapaudutaan, kun noustaan tarpeeksi korkealle: Tämä (?) on nimeltään Alkoholipotitiikkaa, joka on nimitetty omaksi lajikseen? Elämässä ei siis ole tasaista? Täysin itse juomansa maksaneen varpaita alkaa näistäpuolin palella – kuulleeko kukaan?!

Kommentointi on suljettu.