Huhu rattijuopumusten loppumisesta

Miltä kuulostaisi huhu, että tulevana kesänä Pohjois-Savossa rattijuopumukset loppuvat tai ainakin suuresti vähenevät? Ei se ole pelkkä huhu vaan toteuttamista vaille valmis projekti. Alkoholivalistuksen mukaan vastuu on aina sinulla eli meillä alkoholijuomien nauttijoilla. Täytyy itse tietää milloin on rattiraitis nauttimiensa alkoholijuomien jäljiltä.

Olen selostanut monimutkaisia laskelmia selviämisajoista ja alkoholin palamisesta. On aika tiivistää kaavat ja numerolitaniat käyttökelpoiseen muotoon. Tiivistelmä on kertolasku 12*10 = 120. Kertolasku ilmoittaa, että 12 tunnissa palaa alkoholia pois annosmäärä juojan paino/10. Tällä tiedolla pystytään määrittämään normaalit yksilölliset selviämisajat eri painoisilla ihmisillä.

Tämä luku 120 on alkoholipoliittisen ongelmakentän tiivistelmä. Sen avulla pystytään päättelemään ratkaisut käytännön tilanteisiin. Ydinasia on yksilöllisen selviämisajan oikea arviointi.

Juomisen suunnittelu
Annosmäärästä juojan paino/10 selviää normaalisti 12 tunnissa. Puolta pienemmästä annosmäärästä paino/20 selviää 6 tunnissa ja kaksinkertaisesta määrästä paino/5 selviää 24 tunnissa. Annosmäärästä paino/30 selviää 4 tunnissa ja määrästä paino/6 selviää 20 tunnissa. Selviämisajan tunnit kertaa jakajaluku on aina 120.
Päättelylaskelma soveltuu juomisen suunnitteluun. Kun tietää, monenko tunnin kuluttua juomisen alusta pitää olla nollatasolla, niin sallittu vakioannosmäärä saadaan jakamalla oma paino luvulla 120/käytettävissä olevat tunnit. Jos käytettävissä oleva aika on 8 tuntia, niin annosmäärä on paino/15.

Tilannearvio juomisen jälkeen
Kun on nauttinut jonkin vakioanosmäärän alkoholijuomia, niin selviämisaika ilmenee yllä olevista esimerkeistä. Esim. annosmäärästä paino/6 selviää 20 tunnissa laskettuna juomisen alusta. Jos on juonut annoksensa 4 tunnissa, niin juomisen aikana on palanut pois annosmäärä paino/30, ja jäljellä on annosmäärä paino/7,5. Sen palamisaika on 16 tuntia. Yhdessä tunnissa palaa jatkuvasti annosmäärä paino/120 sekä juomisen aikana että sen jälkeen.

Huhun hyötykäyttö
Huhu on suusta suuhun leviävää tietoa, oikeaa tai väärää. Rattijuopumusten loppumishuhu olisi oikeaa tietoa ja yhtä totta kuin 12*10 = 120. Jos joku tämän jutun lukija kertoo tarinan kahdelle muulle ja nämä taas eteenpäin kahdelle muulle, niin ennen juhannusta asian olisi kuullut Pohjois-Savon asukasmäärää vastaava kuulijakunta.