Kaksi kaavaa ja kuntokerroin

Mitkä olisivat alkoholilaskelmien tärkeimmät asiat? Ne ovat mielestäni nautitun etanolialkoholin palamisaika ja maksan kunto etanolin polttamisessa. Näihin liittyvät kaksi kaavaa ovat yleisessä muodossaan npT = 120a ja nT = 10kc.
Kummassakin kaavassa on mukana maksan kuntokerroin (n). Kaava nT = 120a on etanolin palamisajan kaava, joka ilmoittaa montako tuntia (T) kestää nautitun vakioannosmäärän (a) palaminen. Kaavaa nT = 10kc nimitän Tolkun kaavaksi ja se ilmoittaa monessako tunnissa alkometripuhalluksella todetut promillet (c) laskevat nollaan. Kun maksa polttaa etanolia normaalilla nopeudella 0,1 g/kg/h, niin kuntokerroin (n) on yksi.
Kaava nT = 120a on sukupuolineutraali, koska palamisnopeus on sama 0,1 g/kg/h on sama naisella ja miehellä. Jotta tällä kaavalla saadaan nautitun etanolin palamisaika arvioiduksi oikein, pitää tietää maksan kunto eli kertoimen (n) arvo. Tolkun kaavan mukaan nainen selviää samasta promillelukemasta nopeammin kuin mies. Tämäkin Tolkun kaava antaa oikean tuloksen vain silloin, kun kuntokerroin (n) on yksi. Kaavojen suppea muoto on pT = 120a ja T = 10kc.
Tolkun kaavan tolkku on siinä, että sen perusteella pystytään määrittämään kuntokerroin (n). Tämä tapahtuu kahdella alkometripuhalluksella laskuhumalan vaiheessa (kts mm blogit 4.11.2014 ja 29.8.2015). Kun kuntokerroin on kaksi, palamisaika on puolet normaalista.
Miksi jankutan moneen kertaan näistä kaavoista ja maksan kuntokertoimesta? Yleisesti tunnettua on, että elimistö tottuu alkoholijuomien etanoliin ja ihminen juo ja pystyy juomaan enemmän kuin alussa. Kaavat ja kuntokerroin antavat tälle kehityskululle luonnollisen laskuopillisen selityksen. Ja vielä hyödyllisempää on se, että kaavoilla voidaan kehityskulun tila tarkasti ja objektiivisesti määrittää. Päästään mutu-tuntumasta selviin numeroihin.
Elimistön sopeutuminen etanoliin on alkoholijuomien kierous ja paradoksi. Kuntokertoimen nousu on merkki ja ensi oire tästä sopeutumisesta. Hyvä kunto on yleensä hyvä asia, mutta alkoholijuomien yhteydessä maksan kuntokertoimen nousu on rapakuntoon johtavan kehityksen alkuvaihe. Nämä seikat ovat kemialisesti puhdasta laskuoppia.