Käytännön ratkaisu alkoholin hintaan

Aikaisemmista jutuistani on saattanut tulla vaikutelma, että pyrin lopettamaan viinan myynnin Suomessa, ymmärrettävää kylläkin. Aikomukseni on löytää jotain tolkkua ja luonnollisia selityksiä ongelmiin. Eilisen blogini lopussa ehdotin hintojen nostamista, rivienvälistä luettuna verotuksen kiristämistä. Sehän on sikamaista, aivan pöyristyttävää. Se oli eilen, mutta yön yli nukuttua perun eilisen ehdotuksen ja esitän uuden ratkaisupaketin. Siihen kuuluvat seuraavat osiot:
I Hintarakenne, verotus, tuottajaketju
II Kannattavuus. Työllisyys
III Valistus. Tieto suoraan käyttäjälle
IV Byrokratia
 
I Hintarakenne, verotus, tuottajaketju
Valtion budjetissa alkoholiveron kertymä on noin 1,4 miljardia. Ehdotan, että kuluttajahinnat pidetään ennallaan, mutta muutetaan hintarakennetta. Alennetaan verotusta esim. puoleen ja toinen puolikas 0,7 miljardia jätetään tuotantoketjulle jaettavaksi; viljelijät, juomateollisuus ja pienpanimot, vähittäiskauppa, anniskelutaso.
II Kannattavuus. Työllisyys
Korkea alkoholivero kuristaa kaikkien tuottajaportaiden kannattavuutta. Hintoja ei pysty nostamaan ja yleinen kustannustason nousu kutistaa kunkin omia katteita. Jos verotus olisi lievempää, jäisi varsinaiselle työn suorittajaportaalle parempi kate entisillä hinnoilla. Tämä parantaisi yrittäjäportaan kannattavuutta ja voisi luoda uusia työpaikkojakin.
III Valistus. Tieto suoraan käyttäjälle
Olen esittänyt ikävystyttävän litanian laskuoppilaskelmia. Otetaan nyt osa niistä arkikäyttöön. Anniskelupaikoissahan on tuopeille aluslevyt. Laaditaan kolme uutta levymallia.

  1. Tolkun kaavan suppea ja yleinen muoto levyn eri puolille: T = 10kc ja nT = 10kc.
  2. Valmiiksi ratkaistu suppea kaava naiselle ja miehelle: nainen T = 6,6*c ja toiselle puolelle: mies T = 7,5*c.
  3. Palamisnopeuden ja maksan kuntokertoimen kaavat: c1 – c2 = v(t2 -t1) ja n = 10kv.

Levyjen suunnittelu ja valmistus toisi heti töitä. Eivät ne entisetkään levyt ilmaiseksi synny, joten uudet vain tilalle. Uusia voisi myydäkin sopivaan hintaan, niin näyttäisi kiinnostavammalta.
 IV Byrokratia
Viranomaisten nettisivuja katsellessa ja luettaessa lehdistä yrittäjien valituksia hankalasta byrokratiasta joutuu tosissaan ihmettelemään, mihin tuota kaikkea kerättäväksi ja tiheään ilmoitettavaksi määrättyä nippelitietoa tarvitaan.