Siirrytään keskustelemaan käytännön asioista. Kommenttina 25.1.15 blogiini max kirjoitti:
”Kerroppa, mistä saadaan vastaavat verotulot, jos viinan myynti lopetettaisiin? Helppo sanoa, että tervydenhoitokuluista tietysti säästettäisiin väh. sen verran. Oikein, ja vähän vielä lisääkin. Entäs sitten vähittäis – ja ravintolamyyntien poistaminen? Paljon työpaikkoja vähenmän , ja enenmän ei valvottua juopottelua.”
No ei mistään ensi näkemältä, mutta laskeskellaan. Viinan ym. alkoholituotteiden kulutus on pyöreästi 50 – 55 miljoonaa litraa sata prosenttista alkoholia vuodessa, pyöreästi 10 litraa/hlö. Toisaalta sanotaan, että 10 % väestöstä kuluttaa puolet. Heidän osuutensa olisi vähintään 50 litraa/juoja ja muille jäisi noin 5,5 litraa.
Se kymmenesosa joka kuluttaa puolet maksaa myös puolet verokertymästä. Sen maksat minkä juot.
Sitten energiatasapaino. 50 litraa vuodessa tekee 137 ml = 110 grammaa etanolia vuorokaudessa. Se on 770 kilokaloria eli noin kolmasosa vuorokautisesta kaloritarpeesta. Muille 5,5 litraa vuodessa juoville kertyy etanolista 84 kcal päivässä.
Jos viinan juonti loppuisi, pitäisi ostaa muuta ruokaa tuon kalorimäärän edestä. Ja siitähän kertyy valtiollekin alv- ym. verotuloja. Tuotto olisi paljon vähemmän kuin alkoholiverosta.
Etanolin ja ihmisen rasvakudoksen kalorimäärät ovat suunnilleen samat 7 kcal/gramma. Tämän mukaan paljon juovat laihtuisivat 110 grammaa päivässä ja muut 12 grammaa. Paljon juovilta paino putoaisi vuodessa 40 kg muilta 4,4 kiloa. Tämä olisi terveellinen keino ylipaino-ongelman ratkaisuun! Paranisivat lihavuus, sokeritaudit ja verenpaineet.
Nykyinen alkoholipolitiikka on tavallaan toteutunut utopia; jokaiselle tarpeidensa mukaan. Toisaalta utopialla on ongelmansakin. Lienee tutkimattakin selvää, että vuosittain 50 litraa etanolia nauttivilla siitä koituu enemmän terveyshaittoja kuin 5,5 litraa nauttivilla.
Vanha sanonta on: Kenenkään ei pidä juoda viinaa enemmän kuin tarpeeksi. Jos juomistaan tulee kipeäksi, on toiminut vastoin vanhaa neuvoa.
Olisi se katastrofi, jos viinan myynti Suomessa lopetettaisiin. Ulkomailtahan viina pitäisi hakea. No matkailuelinkeinoon saataisiin uusia työpaikkoja. Ei hyvä. Kun se viina on kuitenkin hintansa väärti, ainut keino verotulojen saantiin on hintojen nostaminen. Sitten ei olisi ihmisillä keskimäärin varaa juoda itseään kipeäksi, mutta verotulotkaan eivät häviäisi.