Kohtuus ja rattijuoppous

Edellisessä blogissa esitin, että päivittäisessä käytössä kohtuus on vakioannoksina juojan paino/50 ja palamisaikana 2,4 tuntia. Tolkun kaavan mukaan tätä palamisaikaa vastaava verenalkoholin promilletaso on naisella 0,36 ja miehellä 0,32. Kohtuuden promillet ovat reilusti alle 0,5 promillen rattijuoppousrajan.
Laskuopin mukaan kohtuukäyttäjä ei saavuta nykyistä rattijuoppouden promillerajaa. Tämä on yksi käytännön esimerkki alkoholinkäytön arvioinnin epäselvyyksistä, sillä lehtiuutisten mukaan rattijuopotkin pitävät itseään kohtuukäyttäjinä.
Alkoholikeskustelussa käytettyjä juomamääriä mitataan yleensä nautittujen vakioannosmäärien perusteella. Annosmääriä vastaavat etanolialkoholin palamisajat sekä verenalkoholin promilletasot antavat kaksi uutta mittaria nautittujen annosmäärien vaikutuksen arviontiin.
Helsingin Sanomissa oli 1.12.14 uutinen rattijuoppoustapauksesta, jossa mies puhalsi promillelukeman 4,75. Tästä nollatasolle selviäminen kestäisi vajaa 36 tuntia, jos maksan kuntokerroin on yksi. Jos kerroin on kaksi, selviämisen aika olisi puolet siitä eli 18 tuntia.
Lopuksi totean, että kohtuukäyttäjällä verenalkoholin promillet pysyvät alle rattijuoppoustason.
 

Kommentit

 • Ovienulkopuolelta

  ”- nii van kun nuohii toeset – viina-asiassa ei ole kokemusta – sitä vastoin näkemystä koko pitkä elämäntaival.Aina sattuu ja tapahtuu.? Yllätykseksi ”pitkä seuranta”on antanut erikoisen tuloksen, jota kannattaisi ottaa huomioon käyttäjiä ”arssinoidessa”? Hiljaiset, ujohkot, kouluikäisinä luokkiensaparhaita ”valmistuttuaan – aikuistuttuaan kysyttyjä työmarkkinoille?
  Elämäntilanteessa tarjoutuu tapahtumia, joita joudutaan juhlistamaan erinäisillä tarjouksilla. ”Lasiin ei voi sylkäistä”, käynnistys tapahtuu silloin, kun ensimmäinen ryppy on ”kohdattu”. Kappas vain, siinä ujous alkaa hiljalleen haihtua ja huomaakin päärjäävänsä jopa paremmin eri
  elämäntilanteissa – näin alkaa ”rakentua” alkoholisti, vaikka rakennustarpeet extraa? Vahinko. Monien alkoholistien lopunaikojen seuraajat, hoitajat jäävät eletyistä menestystarinoista paitsi -alkuperäinen ulkoistuminen tästä maailmasta on alkanut siitä ensmmäisestä ryypystä.
  Kerrallinen ”vanhajuoppo”lohduttautui sillä, ett’ei ollut tarjonnut ensimmäistäryyppyä
  kenellekään.Kannattaisko huomioda. Valmistadumme viettämään ihmiskunnan Suurimman
  Syntymän muistojuhlaa – mitenkä olisi tämän näyttävästi esiin tuodun Joulujuoman – jospa
  tonttujen tapaan: ”Syötäis paistia ja JUOTAIS (sen) LIENTÄ”,tulevia Uudenvuoden lupauksia
  miettaillen? Muuten : ILOA ja VALOA!

Kommentointi on suljettu.