Kuka kuolee metanoliin?

Edellisessä blogissa 4.12. kerroin hyvänä uutisena, että alkoholien aiheuttamat myrkytyskuolemat ovat Suomessa vähentyneet. Tarkastellaan nyt lähemmin metanolimyrkytyksiä.
Suomen Lääkärilehden no 48/2015 artikkelissa kerrotaan erikseen metanolimyrkytyksistä. Niitä oli 19 – 11 – 7 tapausta vuosina 2011 – 2013. Artikkelissa mainitaan, että: ”Pahimmillaan metanolimyrkytyksiin kuoli vuonna 2000 kaikkiaan 46 ihmistä ja seuraavina vuosinakin yli 30. Vuonna 2011 metanolituotteet oli siirrettävä lukkojen taakse, ja sen jälkeen metanolimyrkytyskuolemat vähenivät.”
Metanolimyrkytyksiä on käsitelty myös mm Ilta-Sanomissa 7.3.15 otsikolla: ”EU ei uskonut, että suomalaiset joisivat tätä – nyt jo yli 400 turhaa kuolemaa.” – ”Ennen vuoden 1995 alussa alkanutta EU-jäsenyyttä Suomessa kuoli metanolimyrkytyksiin muutama ihminen vuodessa. Kuolleisuus metanolimyrkytyksiin kymmenkertaistui yhdessä vuodessa EU-jäsenyyden myötä. – EU-jäsenyyden jälkeen vuoteen 2011 mennessä Suomessa oli kuollut viranomaisten mukaan 431 ihmistä metanoliin.”
Miksi EU:n lainsäädännön mukainen metanolia sisältävien tuotteiden vapaa myynti nosti metanolimyrkytyskuolleisuutta Suomessa? Mielestäni siihen on seuraavia syitä: metanolilla pääsee humalaan, metanoli on halpaa ja saatavuus parani. Lisäksi metanolin myrkyllisyys on 7 – 10 kertainen etanoliin verrattuna.
Perimmäiset kysymykset ovat: Kuka juo metanolia? Kuka kuolee metanoliin? Vastaus löytyy mainitusta Ilta-Sanomien jutusta: ”Alkoholin ongelmakäyttäjät eivät välitä, sisältääkö tuulilasin pesuneste humalan aiheuttavaa etanolia eli tavallista alkoholia vai myrkyllistä metanolia.”
Aikaisemmin olen esittänyt, elimistön ja etanolin vuorovaikutuksen vaiheet ovat totuttelu, toleranssi, riippuvuus ja romahdus. Metanoliin turvautuvat alkoholijuomien käyttäjät ovat siinä tilanteessa romahduksen tasolla. Metanolimyrkytykseen päätyminen on yksi surullinen esimerkki alkoholijuomien myöhäishaitoista.