Kuninkaat kohtaavat

Televisiossa on ohjelmat Kuningas Alkoholi ja Kuningaskuluttaja. Alkoholille ja kuluttajalle on näissä ohjelmissa annettu korkea kuninkaan arvo. Viinapullon ääressä nämä kuninkaat kohtaavat.
En tiedä, mistä Kuningas Alkoholi nimitys on saanut alkunsa. Arvelen sen viittaavan siihen, että alkoholijuomilla on nauttijaansa vastaavanlainen valta kuin muinaisilla kuninkailla alaisiinsa. Kuningas on määrännyt mitä alaisten pitää tehdä. Kuningaskuluttaja on puolestaan markkinoiden hallitsija, Kuningaskuluttaja päättää itse, mitä ostaa ja hankkii.
Mihin perustuu Kuningas Alkoholin valta? Mielestäni siihen, että etanolialkoholi saa osassa nauttijoissaan aikaan alkoholiriippuvuuden. Tällöin juoma hallitsee nauttijaansa kuin kuningas. Riippuvuusvaiheessa Kuningaskuluttaja on menettänyt päätösvaltansa Kuningas Alkoholille.
Miten Kuningaskuluttaja välttää päätösvaltansa siirtymisen Kuningas Alkoholille? Ensinnäkin pitää katsella ympärilleen ja uskoa silmiänsä. Päätösvallan menettämisestä löytyy riittävästi näyttöä. Toiseksi on mietittävä, millä mekanismilla oma päätösvalta siirtyy toiselle kuninkaalle. Kuningas Alkoholi houkuttele kuluttamaan lisää ja kehittyy toleranssi, jolloin kuluttaja tuntee päässeensä kuninkaallisen seuraan. Mutta tämä on ansa, sillä seuraava vaihe on riippuvuus. Tämä vaihe merkitsee Kuningaskuluttajalle oman vallan menettämistä toiselle kuninkaalle.
Alkoholivalistuksen mukaan vastuu on aina sinulla, siis meillä Kuningaskuluttajilla. Meidän pitää tuntea hankkimiemme tuotteiden ominaisuudet. Alkoholimarkkinoilla Kuningaskuluttajan pitää pysyä hallitsijana Kuningas Alkoholin asemasta.

Kommentit

 • Viina ei ole viisastenkaan juoma

  Tänään uutisoitiin auralaisesta naisesta, joka oli ajanut 4,85 promillen humalassa. Jutun mukaan tuo määrä on usein jo tappava. Tapahtunutta voisi tarkastella lukemattomista näkökulmista; oliko nainen perheellinen, miten lasten kohta jne.jne. Itselleni nousee päällimmäiseksi kysymys: mikä meitä ihmisiä vaivaa? Auralainen nainen oli luovuttanut tahtonsa Kuningas Alkoholille ja valinnut vastuuttoman tien.

  • Kalevi Rissanen

   Eipä ole ei. Sen kertoo sanonta: ”Menee viisaskin vipuun”. Tässä yhteydessä tuo vipu on etanolitoleranssin ansa. Toleranssin yksi merkki on se, että harjoituksella pystyy kestämään tappavia promillemääriä.
   Auralaisen naisen tapaus on surullinen tarina. Tragiikka on tämä ”— oli luovuttanut tahtonsa Kuningas Alkoholille”. Ei tahtoaan kukaan tieten tahtoen luovuttane, Kuningas Alkoholi ottaa sen. Yleisellä tasolla ajatellen viisautta olisi toleranssiansojen tunteminen ja kiertäminen.
   Lopuksi laskuoppia. Tuosta 4,85 promillen humalasta nainen selviää normaalisti nollatasolle 32 tunnissa. Jos maksan kuntokerroin olisi kaksi, selviäminen tapahtuu 16 tunnissa.

Kommentointi on suljettu.