Kunnossa vai ylikunnossa

Ennen vanhaan urheiluvalmennuksessa oli pulmana ja peikkona ylikunto. Ainakin siitä paljon puhuttiin selityksenä, jos urheilijoilla ei ollut kunto kohdallaan ja tulokset jäivät odotettua huonommiksi. Nykyisin tätä ylikuntoa pidetään ylirasitustilana.
Alkoholin palamisen yhteydessä viitataan usein maksan kuntoon, palamisnopeuden sanotaan riippuvan maksan kunnosta. Mitä tarkoittaa maksan kunto? Tähän ei yleensä vastausta löydy. Maksan kunto vaikuttaa vastaavanlaiselta mysteeriltä kuin urheilijoiden ylikunto ennen muinoin.
Alkoholijuomakulttuuria pyritään kehittämään nykyajan tasolle. Maksan kunnon arviointi olisi ensin saatettava nykyaikaan ja digitasolle. Käytännössä tämä tarkoittaa alkoholin palamisnopeuden mittaamista. Mitataan palamisnopeus ja siitä johdettava maksan kuntokerroin. Nämä ilmoittavat maksan kunnon alkoholin polttamisessa. Normaalia suurempi palamisnopeus ja kuntokerroin ovat merkki maksan alkoholitoleranssista ja ylikunnosta.
Maksan ylikunto on pikemmin merkki ylirasituksesta kuin poikkeuksellisen hyvästä terveydestä. Ylikunto on huolen eikä ylpeyden aihe. Pitkään jatkuvaa ylikuntoa eli ylirasitusta maksakaan ei vahingoittumatta kestä. Sen takia tämä ylirasituksen objektiivinen mittaaminen on tärkeää.
Alkoholijuomien vilkas nauttimiskausi on alkamassa. Kuukauden kuluttua juhannussesonkikin on käyty läpi. Nyt olisi sopiva ajankohta pohtia maksan kuntoa ja sen mittaamista. Loppukaneettina: Älä juo maksaasi ylikuntoon.