Lärvit, annokset, promillet

Kahden kansanedustajan toukokuiset törmäilyt alkoholin kanssa Tukholmassa ovat olleet lehdistössä vilkkaan keskustelun aiheena. Omalta osaltani osallistun keskusteluun tarkastelemalla tapahtumia laskuopillisesta näkökulmasta.
Iltalehden pääkirjoituksessa 26.11.2016 kerrotaan Pirkko Mattilan selityksistä: ”En ole vetänyt lärvejä, en ole tanssinut pöydällä, en ole oksentanut, eikä minua ole kannettu mistään.”
Lärvien vetäminen taitaa olla joustava mitta alkoholijuomille. En ole sattunut kuulemaan, montako vakioannosta siihen tarvitaan tai paljonko ovat verenalkoholin promillet. Suomalainen on virallisesti humalassa, kun verenalkoholin promillet ovat yksi. Lärvipromillet lienevät tätä suuremmat, ehkä kahden paikkeilla kuitenkin alle kolmen.
Yhden promillen humalaan tarvittava vakioannosmäärä on naisella paino/18 (jakajan tarkka arvo on 200/11). Kahteen promilleen pääsee annosmäärällä paino/9 ja kolmeen promilleen määrällä paino/6. Nämä huippupromillet juoja saavuttaa, jos annosmääränsä nauttii alle tunnissa.
Yhdestä promillesta nainen selviää normaalisti nollatasolle 6,6 tunnissa. Kahdesta promillesta selviäminen kestää 13,2 tuntia ja kolmesta promillesta 19,8 tuntia.
Alkoholi vaikuttaa elimistöön ensimmäiseksi siten, että se heikentää kuuloa ja vahvistaa ääntä. Sitten tulevat estojen löystyminen, näön sumeneminen, tasapainon häiriöt jne.
Mattilan esittämä selityslista kuvaa suomalaista alkoholinkäyttöä, alkoholi on olemassa humalaa ja lärvejä varten. Alkoholivalistuksessa ei juuri näy mainintoja alkoholin fysiologisista varhaisvaikutuksista kuulon heikkenemisestä ja äänen vahvistumisesta. Nämä täytyy kuitenkin ottaa huomioon virallisissa edustustilaisuuksissa.

Kommentit

  • Potilas

    Hyvä tytöt!

Kommentointi on suljettu.