Lasi viiniä

Iltalehden numerossa 16. – 17.7.2016 oli uutinen 103 vuotiaista maailman vanhimmista kaksosista. Pitkän ikänsä salaisuudeksi nämä belgialaiset miehet paljastivat: ”- lasi viiniä päivittäin, eikä koskaan naimisiin”.
Tarkastellaan laskuopin valossa tuota lasillinen viiniä päivässä juomamäärää. En tiedä montako grammaa tai millilitraa etanolialkoholia on belgialaisessa viinilasillisessa. Tehdään laskelma suomalaisen vakioannosmallin mukaisesti.
Vakioannoksessa on 15 ml etanolialkoholia. Vuodessa sitä kertyy noin 5,5 litraa. Jos veljekset olisivat aloittaneet viinilasillisen nauttimisen 18 vuoden iässä, vuosia kertyisi 85 ja elinikäinen etanolialkoholikertymä olisi noin 465 litraa.
Aikaisemmissa blogeissa olen esittänyt, että ihmisen elimistö kestää 700 litraa etanolia elinikäisenä kertymänä. Jos nauttii 700 litraa etanolia 85 vuodessa, se on 22,56 ml päivässä. Tämä on 1,5 vakioannosta eli puolitoista lasillista viiniä päivittäin. Jos veljekset olisivat juoneet puolitoista lasillista viiniä päivittäin, heidän etanolikertymänsä olisi noussut tuohon 700 litraan.
Laskelma herättää kiusallisia kysymyksiä. Lasillinen viiniä päivässä on pitkän iän salaisuus. Miten vaikuttaa 1,5 lasillista tai 2 tai 3 tai 4 jne. lasillista?