Loppu rattijuoppouksille

Rattijuoppous on yksi alkoholijuomiin liittyvä riesa. Tapauksia on noin 20 000 vuodessa. Niiden estämiseen tarvitaan halpa ja tarkka verenalkoholin mittausmenetelmä. Tällainen laite on olemassa ja se on PROMILLESS promilletestiliuska. Tästä näkyi pari TV-mainosta talvella vuoden alussa. Nyt näitä testiliuskoja on ilmaantunut myyntiin kauppojen kassoille.

Rattijuoppoustapaukset ovat käytännön esimerkki siitä, että etanolialkoholin poistumisaikaa on vaikea arvioida. Veressä on alkoholia jäljellä, vaikka auton rattiin lähtijä arvelee sen jo hävinneen.

Alkometrillähän promillet ja niiden häviäminen olisivat todettavissa, mutta alkometrit ovat kalliita. Vuosia sitten maksoin sellaisesta melkein 300 euroa, nykyään saa hyvän digitaalisen alkometrin alle 100 eurolla.

Halpa kertakäyttömittari olisi hyvä käytännön ratkaisu satunnaisiin tilanteisiin ajokunnon toteamisessa. Kotimainen PROMILLESS testiliuska olisi ratkaisu ongelmaan. Liuska toteaa alkoholin syljestä. Se ilmaisee 0,2 promillea ylittävän verenalkoholin.

Yhden testiliuskan hinta on vajaa 4 euroa. Mielestäni vajaa 4 euroa olisi pieni yksittäinen kuluerä verrattuna kuljettajalle itselleen rattijuoppoudesta tuleviin sakkoihin ja muihin seuraamuksiin.

Promilletestien ja laskuopin logiikalla rattijuoppoustapaukset olisivat lopetettavissa. Käytännön elämässä pelaavat monet etanolilogiikat, jotka pyrkivät puhumaan järkiselitykset suohon mennen tullen. Peräseinä näille etanolilogiikoillekin on kikkelis- kokkelis logiikka: Mitäs läksit – niin.

Kysymys on se, että lähteekö rattijuoppouspromilleilla ajoon vahingossa vai tahallaan. Vahingossa lähteville promilletestiliuska olisi tervetullut apu. Tahallaan lähtijät puhaltavat sitten rattijuoppousratsiassa.

Muotoilen erään vanhan sanonnan uuteen hyötykäyttöön. Nuolaise promilletestiliuskaa ennen kuin rattijuoppoustuomio tipahtaa.

Rattijuoppouteen liittyvä tragedia on sivullisten kuolemat rattijuoppojen aiheuttamissa kolareissa. Tämän takia rattijuoppous on kuoleman vakava asia. Rattijuoppouden lopettaminen alentaisi myös tieliikennekuolleisuutta.

Promilletestiliuskoilla ja alkometreillä rattijuoppous voitaisiin lopettaa. Valistuksen mukaan vastuu alkoholiasioissa on sinulla, meillä juomien käyttäjillä. Valistukselle esittäisin sellaista kritiikkiä, että lopettakaa Kuningas Alkoholista hymistely ja siirtykää digi- ja etanoliaikaan asialinjalle.

Asetetaan tavoite. Vähennetään rattijuoppoustapaukset puoleen nykytasosta viidessä vuodessa.

Kommentit

 • Eino J. (maallikkona)

  Jälleen hyvää tietoa.
  Paljonko autoon maksaisi alkolukko? muistaakseni tällaisia on linja-autoissa ja muuallakin. Kaiketi oikeus voi nykyisin sellaisen jopa määrätä, mutta että JOS se jo olisi auton vakiovaruste? olisi ehkä varmin konsti estää rattijuoppous?

 • Kalevi Rissanen

  Alkolukko maksaa suunnilleen 1500 euroa. Alkolukosta säädetään alkolukkolaissa Alkolukkolaki 730/2016. Alkolukko on pakollinen koulu- ja päivähoitokuljetuksissa. Alkolukolla valvottu ajo-oikeus on vaihtoehto rattijuoppoudesta johtuvalle määräaikaiselle ajokortin menetykselle.

  Alkolukko autojen vakiovarusteena olisi ratkaisu rattijuoppoustapausten loppumiselle, mutta tämä vakiovaruste ei taida toteutua. Sen takia rattijuoppoustapausten väheneminen jää tavan kansalaisen huoleksi, etten ainakaan minä mene rattiin ennen kuin alkoholi on verestä haihtunut.

 • Eino J (maallikkona)

  kiitos tiedoista; kallis on tuo lukko, saa 375 liuskaa noita 4 € pikajuttuja, eli ehkä vuodeksi, jos käyttää yhden liuskan päivässä, vuosikymmeneksi, jos on vain satunnainen alkoholin nauttija.

 • Kalevi Rissanen

  Kiitokset promilleliuskan kustannuslaskelmasta. Ei tulisi kalliiksi rattijuopumusten estäminen.
  Mistä kiikastanee, että tällainen hyvä ja halpa keino ei ole jo yleisessä käytössä.

Jätä kommentti

*