Lounaan juominen

Pohjois-Savon ELY-keskuksen ylijohtaja Kari Virranta kirjoitti Iisalmen Sanomissa 12.7.2016 ALAKOUKKU-palstalla otsikolla ”Sopiiko, että juon lounaan?”. Sama otsikko oli myös Savon Sanomien Torstaivieras-palstalla 21.7.2016. Nämä artikkelit kertovat tapahtumista vuonna 1986, jolloin Juankosken tori nimettiin Juicen aukioksi. Sopimus allekirjoitettiin arkisesti Tampereella hotelli Ilveksen aulabaarissa.
Kari Virranta työskenteli tuolloin Juankosken elinkeinoasiamiehenä ja oli kunnanjohtajan ohella allekirjoittamassa kunnan puolesta sopimusta Juicen kanssa. Kunnanjohtaja esitti lounaan nauttimista sopimuksen kunniaksi. Juicen vastaus oli ollut: ”sopii, jos voin juoda lounaan”. Muut söivät ja Juice joi lounaana 10 isoa tuoppia olutta.
Yllä oleva teksti on lyhennelmä Virrannan kertomuksesta 30 vuoden takaisesta tapahtumasta. Viinablogistia kiinnosti yksityiskohta juoda 10 isoa tuoppia lounaaksi. Elääkö sillä ja onko siitä haittaa?
Netistä löytyi tieto, että isossa oluttuopillisessa on 200 kilokaloria. Juicen lounasoluissa olisi yhteensä 2000 kilokaloria. Kilokaloreina mitattuna se on tuhti lounas. Vuorokautinen energiantarve on kevyessä työssä noin 2200 – 2500 kilokaloria. Laskelma osoittaa, että kymmenellä isolla oluttuopilla elää hyvin.
Onko noista tuopeista haittaa? Tuoppimäärä sisältää etanolialkoholia vähintään 15 vakioannoksen verran. Tämä vakioannosmäärä palaa normaalisti 24 tunnissa 75 kiloa painavalla juojalla.
Jos juo joka päivä 15 vakioannosta vastaavan määrän jotain alkoholijuomaa, niin siitä saa vuodessa 82 litraa etanolia eli sata prosenttiseksi muunnettua alkoholia.
Blogeissani olen maininnut, että uskomattoman suurien alkoholijuomien nauttiminen on yleiselle mielipiteelle tabu. Juice rikkoi omalta osaltaan tabuja. Kari Virrannan kertomus 10 ison oluttuopin nauttimisesta lounaaksi on silminnäkijän todistus juomatabujen rikkomisesta. Alkoholilaskelmat kertovat, mikä on selviämisaika ja vuotuinen etanolikertymä tuolla kulutustasolla.
Tabujen taakka on kevyt, lujuuslaskelmien raskas. Tabuja voi rikkoa, mutta elimistön etanolilujuuslaskelmia ei voi sivuuttaa ilman vakavia haittavaikutuksia.