Lujuuslaskelmia, desimaaleista likiarvoihin

Lujuuslaskelmia, desimaaleista likiarvoihin
Tämä on uusintalähetys 14.10.2015 blogiin, siitä jäi otsikko pois. Teksti ei näköjään aukene ilman otsikkoa. Pahoittelen sekaannusta.
Edellisen blogin lopussa mainitsin, että meidän Kuningaskuluttajien pitää itse tietää millaisia määriä etanolia elimistö kestää. Aikaisemmissa laskelmissani olen esittänyt lukuja pahimmillaan kolmen desimaalin tarkkuudella. Katsotaan millaisia mittoja saadaan, kun pilkut jätetään pois. Siirrytään desimaalipilkuista kerto- ja jakolaskuun.
Tarkastellaan käyttötasoja kohtuus, riskikäyttö/riskikulutus, kertajuominen ja täysteho. Kullakin tasolla arvioidaan päivittäinen ja vuosittainen etanolin määrä. Päivittäisessä käytössä mittana on vakioannos, joka sisältää 12 grammaa = 15 millilitraa etanolia. Vuosikulutuksessa mittana ovat etanolilitrat eli tilastollinen sata prosenttiseksi muunnettu alkoholimäärä.
Kohtuus on työikäisillä ihmisillä annosmäärä juojan paino/50. Yli 65-vuotiaillla se on paino/100. Vuosikulutuksena kohtuus on työikäisillä etanolilitroina paino/10 ja eläkeläisillä paino/20.
Riskikäyttö/riskikulutus on suunnilleen kohtuus kaksinkertaisena. Se on siten paino/25 tai paino/50 vakioannosta päivässä ja paino/5 tai paino/10 litroja etanolia vuodessa. 70-kiloisella työikäisellä ihmisellä tämä tekee 14 litraa ja eläkeläisellä 7 litraa vuodessa.
Kertajuominen on työikäisellä paino/12 vakioannosta päivässä ja eläkeläisellä paino/24. Nämä ovat hankalia jakolaskuja. Etanolin palamisaikana kertajuominen on 10 tuntia. Jos tuntimäärä pyöristetään ylöspäin puoleen vuorokauteen, niin jakajaksi tulee 10. Silloin annosmäärät ovat paino/10 ja paino/20. Tämä ylöspäin pyöristys on puolet täystehosta
Täysteho tarkoittaa maksan normaalia etanolin polttokykyä vuorokaudessa. Se on 2,4 grammaa eli 3 millilitraa/painokilo. Vuorokaudessa palaa annosmäärä paino/5. Tästä kertyy vuodessa etanolia tarkalleen 1,095 litraa/painokilo, eli kokonaislukuun pyöristettynä 1 litra /kg. Tämä on iso määrä, 70-kiloisella ihmisellä 70 litraa etanolia vuodessa.
Täystehon kulutustaso on uskomattoman paljon. Lehtijutut kyllä ovat tällaisista kulutusmääristä kertoneet. Yleisessä mielipiteessä nämä litramäärät ovat tabuja, yksilön osalla tragedioita. Tällaista kulutustasoa elimistö ei yleensä kestä kymmentä vuotta pitempään.