Luonnollinen selitys rattijuopumuksille

Kun lukee lehtijuttuja rattijuoppoudesta, tulee vaikutelma, että liian korkeat promillelukemat tulevat useimmille kuskeille yllätyksenä. Tavallinen selitys näyttää olevan: ”Tuli illalla vähän otetuksi.”
Yllätyspromilleille löytyy luonnollinen selitys. Ne ovat palamisaika ja annosmäärä. Aika voidaan arvioida mitalla yksi kierros kellon ympäri eli 12 tunnilla. Tämä 12 tunnin palamisaika vastaa vakioannosmäärää juojan paino/10. Laskuoppitiivistelmän luulisi olevan tarpeeksi helppo rutiinikäyttöön. Annosmäärä painon kymmenys antaa ”vaikutuksen alaisena oloaikaa” 12 tuntia eli yhden kierroksen kellon ympäri eli.
Katsotaan sitten mistä tulokset saadaan. Etanolin palamisajan peruskaava on pT = 120a. Tässä ei ole sukupuolieroa. Kaava kertoo, että 12 tunnissa palava vakioannosmäärä on juojan paino/10.
Tolkun kaavalla T = 10kc saadaan 12 tunnin palamisaikaa vastaava promilleluku. Promillet ovat miehellä 1,60 (12/7,5) ja naisella 1,82 (12/6,6).
Katsotaan käytännön tilannetta. Jos miehellä tai naisella on puolen yön aikaan kropassaan etanolia vakioannosmäärä paino/10, niin vaikutuksen alaisena olon aika loppuu yhden kellokierroksen kuluttua eli klo 12 seuraavana päivänä. Puolen yön promilletasona tämä on miehellä 1,60 promillea ja naisella 1,82 promillea.
Jos promillet ovat puolilta öin miehellä tai naisella tasan kaksi, niin mies on selvä 15 tunnin kuluttua eli klo 15 ja nainen 13,2 tunnin kuluttua eli klo 13:12.
Yhteenveto. Luonnollinen selitys rattijuoppoustapauksille on yksi kierros kellon ympäri ja vakioannosmäärä juojan paino/10. Se on promilleina miehellä 1,60 ja naisella 1,82.