Lyhyt selviämisoppi

Otsikko viittaa siihen, että esitän lyhyen ja helpon tavan arvioida humalasta selviämisen aika. Alkoholin palamisessa sanotaan olevan suuria yksilöllisiä eroja, niinhän siinä on. Suurille eroille on olemassa keskiarvo, ja se on numero seitsemän.
Alkoholivalistuksen mukaan verenalkoholi alenee 0,14 promillea tunnissa, tämä on siten normaali selviämisnopeus. Iisalmen Sanomissa oli tänään 4.3.2018 sivulla 3 uutinen: ”Rattijuopon auto suistui penkkaan Kankaalla”. Kuljettajana ollut mies puhalsi 2,8 promillen lukemat. Tuosta lukemasta nollatasolle selviäminen kestäisi tasan 20 tuntia.
Kirjoitukseni tarkoituksena oli esittää, että päässälaskuna jonkin luvun jakaminen luvulla 0,14 olisi hankalaa. Sattuman ironia toteaa luuloni vääräksi, sillä jakolasku 2,8/0,14 = 20 on erittäin helppo.
Miten sujuu selviämisajan arviointi yhdestä promillesta? Paljonko on 1/0,14? Vastaus on 7,14 eli suunnilleen seitsemän. Lyhyt selviämisoppi esittää, että selviämisaika on keskimäärin seitsemän kertaa promillet. On helpompi kertoa seitsemällä kuin jakaa luvulla 0,14.
Kun edellä mainitut rattijuoppouspromillet 2,8 kerrotaan seitsemällä, niin selviämisajaksi tulee 19,6 tuntia eli suunnilleen 20 tuntia.
Selviämisajan arviointi olisi hyödyllistä rattijuoppouden ennalta ehkäisyssä. Kyseisen kuljettaja olisi ollut ajokunnossa vasta vajaan 20 tunnin kuluttua.
Toinen käyttöalue olisi juomakulttuurin tarkastelu. Uuden alkoholilain mukaan anniskelupaikoissa saa juoda ennen klo neljää ostettuja juomia klo viiteen saakka. Mitä tasoa ovat asiakkaiden promillet keskimäärin klo 5 aamulla kotiin lähtiessä? Jos ne ovat yksi promille, niin nollatasolle palataan keskimäärin klo 12. Kahdesta promillesta on selvitty noin klo 19.