Mediasammakon vuosipäivä

Tänään 8.7.2018 on erään mediasammakon 12-vuotispäivä. Vuonna 2006 lauantaina 8.7. oli Ilta-Sanomissa pääkirjoitus otsikolla ”Viinapulloon vaaran merkki”. Tuohon aikaan suunniteltiin vaaran merkin laittamista alkoholijuomapulloihin alkoholihaittojen vähentämiseksi. Eihän niitä merkkejä tullut, mutta suunnitelma muistuttaa siitä, että monenlaista keinoa on alkoholipolitiikassa yritetty.

Pääkirjoituksen oli lause: ”Talkkunankaan terveysvaikutukset eivät ole hyviä, jos sitä syö tonnin kuiviltaan.” Kirjoitin aiheesta kaksi kertaa aikaisemmin 8.7.2015 otsikolla ”Talkkunaa ja etanolia” sekä 8.7.2016 ”Erään sammakon vuosipäivä”. Ajat muuttuvat ja asioita voi tarkastella aina uudesta näkökulmasta. Vuoden 2006 aikoihin alkoholikuolleisuus oli noussut huipputasolle. Mielestäni tuo heitto talkkunan terveysvaikutuksista oli sammakkomaista verrattaessa sitä alkoholista koituviin terveysvaikutuksiin. Montako tuhatta talkkunakuolemaa pääkirjoittaja oli tilastoista löytänyt?

Suomalaisille on kehittynyt luontainen ymmärrys olla syömättä talkkunaa kuiviltaan. Toiseksi mahdolliset terveyshaitat eivät johdu talkkunajauhoista vaan kastikkeena olevasta tirripaistista.

Tämä mediasammakko antaa aiheen pohtia, kuinka suomalaisetkin pystyisivät nauttimaan alkoholia yhtä luontaisella ymmärryksellä kuin talkkunaa. Sivistyskansoilla tällainen terveenä pysymisen taito kuuluu olevan alkoholinjuomien vapauttamista vaativien mielestä.

Korjaan edellisessä blogissani olevan virheen alkoholivalistuslauseessa. Ohje on alkuperäistekstistä luettuna näin: ”JOS SÄ KERRAN RYYPPÄÄT, NIIN RYYPPÄÄ KUNNOLLA”.

Tähän blogiin sopii vastaava valistuslause: ”SIVISTYSKANSAIN JÄSENET MAISTELEVAT ”PIRISTYÄKSEEN”, SUOMALAISET RYYPPÄÄVÄT PÖKERTYÄKSEEN.”

Siinäpä se. Meidän mielestämme viina ja muut alkoholituotteet ovat sitä varten, että niillä päästään humalaan.

Muotoillaan mediasammakosta iskulause alkoholiprojektille: Suomen alkoholijuomasivistys on nostettava talkkunatasolle!

Kommentit

 • Eino J. (maallikkona)

  Mukavasti johdateltu – jälleen

  KYSYMYS: Onko tuolle suomalaiselle juopottelulle ja tietyille sanonnoille (alkoholi)tutkimustaustaa?

  LUIN äskettäin useammankin historiikin, joista eräs oli huumaavien aineitten käytön ja muistaakseni eräs oli Suomeksi tulemisen katsaus. Olisiko tämä suomalaisuuden luotaaja kertonut, että nuo käyttämäsi sanonnan yleistykset ja väitteet juontavat juurensa itse asiassa sosialismin nousun vastustamiseen – he (työväestö) olivat (oppineempaa ja porvaristoa) sivistyneistöä vähäväkisempiä ja juopottelijoita. Ja jokaisessa maassa on alkoholipolitiikassa samankaltaista retoriikkaa – eräissä jopa pidetään suomalaisia heitä itseään parempina (muistikuva teoksesta). ?

  Tekijä muistaakseni todensi, että noissa sivistyskansoissa juopotellaan jopa enemmän ja kärsitään haitoistakin suomalaisia enemmän. Pitäneenkö paikkansa? ja kumpi näkökulma?

 • Kalevi Rissanen

  Mainitut lauseet ovat Matti Peltosen kirjasta Remua ja ryhtiä. Alkoholiolot ja tapakasvatus 1950-luvun Suomessa. GAUDEAMUS HELSINKI 2002 Tammer-Paino, Tampere 2002. sivuilla 182 – 185.
  Lauseet ovat alun perin kuuluneet Ryhtiliikkeen järjestämään kampanjaan huhtikuussa 1948, Villi-ihmisen ikäväntorjuntaa.
  Alkoholiasiat ovat iso paradoksikasa. Sata vuotta sitten kulutus oli Suomessa noin 2 litraa ja Ranskassa noin 20 litraa/asukas. Suomessa haitat olivat niin suuret, että tarvittiin kieltolaki. Kai nuo 20 litraa eivät ranskalaisia horjutelleet. Tilastoista muistelen, että maksakirroosin esiintyminen oli Ranskassa 40-kertainen Suomeen verrattuna. Yksi paradoksi on, että ranskalainen saa kirroosin humalassa olematta.

  Vuonna 2008 yli 15-vuotiaiden alkoholin kulutus oli Suomessa 10,3 litraa ja Ranskassa 12,6 litraa. Vuosien 1980 – 2008 välillä Ranskassa kulutus oli vähentynyt 35 prosenttia ja Suomessa noussut 30 prosenttia.

  Matti Peltosen kirjat ovat hyvä tietolähde.
  Näkökulmista puhuttaessa tulee mieleen Valkoinen Logiikka (Jack London 1913) ja kirja Tuliliemen tuttavana – alkoholimuistelmia. Alkoholi ja kaikki siihen liittyvät kuppikunnat puhuvat omiin pusseihinsa.

 • Eino J. (maallikkona)

  kiitos faktoista. ja kiitos ajastasi … Menee alkoholia niin vähän, että siirrän teosten tutkimisen paremmalle ajalle.

  (Muistinvaraisesti) Sosialistit(kin) kannattivat kieltolakia osittain sen vuoksi että sosialismi olisi saanut yhteiskunnallisen hyväksyntänsä aatteen kommunistisuuntauksen hävityn sisällissodan jälkeen, on sanottu. Mene ja tiedä.
  Ilmeisesti väkevien kulutus on laskussa uutisten mukaan, ja erityisesti hyvin koulutetun ja valveutuneen nuorisomme keskuudessa – näin on hyvä.

Kommentointi on suljettu.