Mieti loppuun asti

Kiitos edellisen blogini (22.1.15) kommentista ”Mieti loppuun asti”. Esittämäsi virheolettama johtaa pohdiskelut varsinaiseen asiaan eli virallisen valistuksen tulkintoihin. Virheolettama säikäytti minut ja luulin olevani täysi toope kaavojeni kanssa. Mutta kysymys on vain puuttuvasta korjauskertoimesta.
Virallisen valistuksen mukaan maksa polttaa alkoholia 0,1 g/kg/h. Kuten vastauskommentissani totesin, niin en ole nähnyt selostusta miten lihominen vaikuttaa tuohon 0,1 gramman lukemaan.
THL:n nettisivuilla oleva alkoholilaskuri ilmoittaa, että kun 80 kiloinen mies nauttii 5 annosta, niin promillet ovat 1 ja palamisaika 8 tuntia. Vastaavasti 160-kiloisella miehellä 5 annosta antaa promillet 0,5 ja palamisajaksi 4 tuntia.
Tässä kohtaa netin laskuri on samaa mieltä kanssani. Palamisaika lyhenee puoleen, kun juojan paino kaksinkertaistuu. Näin kertovat kaavatkin. Mutta pitäisikö niitä uskoa?
Kaavat luulevat, että maksan koko tai ainakin polttokyky kasvaa kaksinkertaiseksi lihomisen mukana. ”Mieti loppuun asti” kommentoija sanoo, että palamisaika EI vaihtele painon mukaan, vaan maksan koon mukaan. Näinhän se on, olen samaa mieltä. Toiseksi kommentoija totesi, että entinen yhden promillen annos antaa vain noin puolen promillen riemun. Palamiseen mene kyllä sama aika kuin ennenkin. THL:n laskurin mukaan palamisaika on vain puolet entisestä!
Kun oletetaan, että maksan koko pysyy ennallaan painon kaksinkertaistuessa, niin silloin alkoholia palaa painokiloa kohti 0,5*0,1 = 0,05 grammaa tunnissa. Yhden annoksen palaminen kestää silloin 240 tuntia/kg. Korjauskertoimella tarkennettu palamisajan kaava on siten: pT = 240a.
Tämän kaavan mukaan 5 annosta palaa 160-kiloisella miehellä 7,5 tunnissa, likiarvo 8 tuntia. Siis palamiseen menee sama aika kuin ennenkin. MOT.
Tämä on mielenkiintoinen alkoholipoliittinen ongelma. ”Mieti loppuun asti”, kysypä esim. THL:n asiantuntijoilta tai joltain professoritasolta, miten maksan alkoholinpoltto reagoi huomattavan lihomisen yhteydessä. Mitkä ovat korjauskertoimet?

Kommentit

 • max

  Kalevi hyvä. Kirjoitan Sinulle nyt ensinmäistä kertaa. Olen lukenut blogejasi jne. Sinulla aina negatiivinen suhtautuminen alkoholiin. Itsekin sanoit, että kaavoja yms. laskelmia aika lailla, myös mielestäni paljon teoriaa, mutta, missä käytäntö? Kerroppa, mistä saadaan vastaavat verotulot, jos viinan myynti lopetettaisiin? Helppo sanoa, että tervydenhoitokuluista tietysti säästettäisiin väh. sen verran.
  Oikein, ja vähän vielä lisääkin. Entäs sitten vähittäis – ja ravintolamyyntien poistaminen? Paljon työpaikkoja vähenmän , ja enenmän ei valvottua juopottelua. Minä tykkään nauttia alkoholia juurikin sen vapauttavan ja rentouttavaa vaikutuksen vuoksi. Laulaminen, soittaminen, yms. seurustelu on kivaa!! On se kyllä ilman viinakin hauskaa!!

  • Kalevi Rissanen

   Max hyvä. Olet tulkinnut suunnilleen oikein suhtautumiseni alkoholiin. Itse luonnehtisin suhtautumistani kriittiseksi, pyrin tuomaan esiin alkoholin haittavaikutuksia. Oma käyttöni on niukkaa noin yksi litra tilastollista eli sata prosenttista alkoholia vuodessa. Tämähän on reilusti alle kohtuuden. Kohtuus olisi minun painoisellani noin 7,5 litraa vuodessa ja ikä huomioon ottaen puolet siitä.
   Mistä rahat valtiolle, jos viinanjuonti loppuisi? Hyvä kysymys. Toisaalta julkisuudessa näkyvien arvioiden mukaan haittojen kulut ovat nykyään suuremmat kuin alkoholiveron tuotot. Minusta hyvä tavoite olisi, että veroja kerättäisiin vähemmän ja haittoja ei olisi ollenkaan. Suomen alkoholisivistys pitää nostaa talkkunatasolle! Kts. Ilta-Sanomat pääkirjoitus 8.7.2006.
   En vastusta alkoholia sinänsä vaan siitä koituvia haittoja. Roheesti sanoen minun puolestani voitaisiin viina laittaa tulemaan keittiön hanasta, mutta jokaisen pitäisi ymmärtää olla juomatta itseään kipeäksi.
   Onhan se luonto laatinut jonkinlaiset lujuuslaskelmat siitä paljonko kroppa viinaa kestää. Noita lujuuslaskelmia olen nuuskimassa, löytyisikö ymmärrettävät kaavat ja litramäärät.
   Lujuuslaskelmani ovat jo valmiina, tulen kertomaan niistä tulevissa blogeissani. Tähänastiset laskelmat ovat johdatusta johtopäätösten tekemiseen.
   Pahoittelen, että huomasin kommenttisi vasta nyt ja vastaus on viipynyt.

Kommentointi on suljettu.