Mitä tapahtuu 24 tunnin jälkeen?

Mitä tapahtuu, jos alkoholijuomista saa etanolia enemmän kuin maksaa ehtii vuorokaudessa normaalisti polttaa? Vuorokaudessa normaalisti palava vakioannosmäärä on juojan paino/5. Se on 75-kiloisella ihmisellä 15 annosta.
Jos nuo 15 annosta nauttii kolmena eränä 8 tunnin välein, niin kukin 5 annoksen erä tuottaa miehelle promillet 1,07 ja naiselle 1,21. Tämän mukaan ei tapahdu mitään erikoista, pääsee vain niukasti virallisen humalan tasolle. Vuorokauden täyttyessä promillet ovat palaneet pois ja henkilö on selvä. Kerralla nautittuna 15 annosta veisi myrkytyskuoleman rajoille.
Mitä tapahtuu, jos 75-kiloinen ihminen nauttii monena päivänä enemmän kuin tuon 15 annosta? Luonnollinen seuraus olisi, että palamatta jäävä osuus kertyy elimistöön. Näin käyneekin satunnaisessa juomistilanteessa.
Oikea vastaus vuorokauden palamisajan ylittävään juomiseen on toleranssi. Käytännössä annosmäärien nousu tapahtuu vähitellen, ja maksa nostaa palamisnopeutta riskirajan ylittävien määrien jatkuvalla nauttimisella. Haamurajan paino/5 vakioannosta vuorokaudessa ylittäminen tapahtuu huomaamatta pitkän harjoituksen seurauksena. Riittävällä harjoituksella pystyy nauttimaan jopa 30 annosta päivässä.
Tämä on esimerkki elimistön sopeutumiskyvystä ja selittää uskomattomat juomismäärät. Toleranssin kehittyminen on keino pysyä hengissä. Toinen toleranssin kehittävä elimistön osa on aivot, ne sopeutuvat yli viiden promillen verenalkoholin lukemiin.
Toleranssi on luonnollinen selitys suurille alkoholijuomien käyttömäärille. Se on elimistön sopeutumis- ja puolustusreaktio etanolille. Toisaalta se on ansa. Elimistö ei vuosikausia kestä isoja etanolimääriä. Kroppa brakaa, kunto romahtaa.
Asioiden kulku on niin, että toleranssi kehittyy huomaamatta. Toisaalta toleranssi on ensimmäinen välivaihe ennen tulevaisuudessa odottavaa romahdusta. Sen takia on tarpeen tarkastella toleranssia tosiasiana tabuna pitämisen sijasta. Miten toleranssi todetaan?