Mitataan eikä jankuteta

Alkoholivalistuksessa ja nettikeskusteluissa toistuu usein maininta, että yksilölliset erot alkoholin palamisessa voivat olla suuria. Toinen väite tai toteamus on, että palaminen riippuu maksan kunnosta. Mutta näiden tietojen esittäjät eivät kuitenkaan kerro, miksi ja millä tavalla noin on.
Paljonko on suuri ero? Mitä tarkoittaa maksan kunto? Millainen on hyvän maksan polttotavoite? Koska tällaisiin kysymyksiin ei esitetä vastauksia, puheet suurista eroista ja maksan kunnosta kuulostavat pikemmin jankutukselta kuin hyödylliseltä tiedonjaolta.
Siirrytään jankutusaikakaudelta digitaaliaikaan ja mitataan mitä ne suuret erot ovat ja millainen maksan kunto oikeasti on. Näihin mittauksiin tarvitaan vain vajaan 0,5 promillen verenalkoholitaso ja alkometri. Laskuhumala on uusiutuva luonnonvara ja sopivia alkometrimittareitakin on yleisesti saatavilla.
Alkoholijuomia nauttivan henkilön on hyödyllistä tuntea yksilöllinen selviämisnopeutensa ja selviämisaikansa sekä maksan kunto etanolialkoholin polttamisessa. Tähän voi vastaväitteeksi esittää, että kaikkihan nuo asiat kokemuksesta tietävät mittaamattakin. Onhan se niinkin. Mutta alkoholihaittojen ja alkoholisairauksien yleisyys viittaa siihen, että vahingossa joudutaan epänormaalille tasolle selviämisaikojen ja maksan kunnon kannalta.
Mittaamisella voitaisiin etukäteen havaita tilanteen kehittyminen normaalista epänormaaliksi. Korjaustoimenpiteetkin olisi tuloksellisempaa ajoittaa pikemmin haitallisen kehityksen varhaisvaiheeseen kuin myöhäistilaan.
Suurien erojen ja maksan kunnon käytännön mittaaminen ovat seuraavan blogin aihe.