Miten alkoholitoleranssi todetaan?

Edellisen blogini (28.8.2015) loppukaneetti oli: Miten toleranssi todetaan? Toteamiseen on kaksi tapaa. Ensimmäinen keino löytyy jo edellisestä blogista. Toinen tapa on mitata etanolialkoholin palamisnopeus.
Ensimmäinen keino toleranssin toteamiseen on laskea vuorokauden aikana nauttimansa alkoholiannokset. Kun palamisnopeus on normaali, vuorokaudessa palaa annosmäärä juojan paino/5. Edellisessä blogissa oli esimerkkinä 75-kiloinen henkilö ja silloin palava annosmäärä on 15. Jos henkilöllä on tapana nauttia päivittäin enemmän kuin tuo 15 annosta, on kyse toleranssista. Päivittäinen vakioannosmäärä enemmän kuin juojan paino/5 viittaa alkoholitoleranssiin.
Toinen toteamiskeino on palamisnopeuden mittaaminen alkometrillä. Normaali palamisnopeus on miehellä 0,133 ja naisella 0,152 promillea tunnissa. Laskuhumalan vaiheessa palamisnopeus on vakio eli promillelukemien kuvaaja on suora. Geometrian mukaan kahden pisteen kautta voidaan piirtää vain yksi suora. Tämän perusteella riittää kaksi promillelukemaa suoran kulmakertoimen määrittämiseksi.
Yllä oleva geometriaan sotkeutuminen oli turhaa hifistelyä. Käytännössä riittää tavallinen laskuoppi. Kun alkometriin puhalletaan laskuhumalan vaiheessa tunnin välein, niin promillelukemien erotus on suoraan palamisnopeus promilleja tunnissa. Tarvitaan vain kaksi puhallusta ja yksi vähennyslasku.
Otetaan esimerkki. Ensimmäisellä puhalluksella lukema on 0,432 ja toisella 0,166. Niiden erotus on 0,266. Jos puhaltaja on mies, niin tulos on kaksinkertainen normaaliin palamisnopeuteen verrattuna (0,266/0,133 = 2). Jos puhaltaja on nainen, niin tulos on normaaliin verrattuna 1,75 kertainen (0,266/0,152 = 1,75).
Menetelmään liittyy yksi virhelähde. Promillekuvaaja on alkuosastaan ylöspäin kupera ja suoran viivan osuus alkaa noin kaksi tuntia viimeisen ryypyn jälkeen. Varmuuden vuoksi voi puhaltaa useampia kertoja määrävälein kunnes promillelukemat asettuvat samalle suoralle.
Normaalia suurempi palamisnopeus on merkki alkoholitoleranssista. Toleranssin toteaminen on merkki siitä, että henkilön pitää vähentää alkoholijuomien kulutustaan.