Miten juoda ja pysyä terveenä

Edellisen 14.8. blogini lopussa kysyin: ”Miten juodaan riittävästi ja pysytään hengissä ja terveenä?” Näsäviisas vastaus olisi, että juomalla vettä. Siirrytään inhorealismiin. Nykykielenkäytössä juomisella tarkoitetaan yleensä alkoholijuomien nauttimista. Pitäisi siis selittää miten alkoholijuomia nautitaan ilman terveyshaittoja.
Tilastojen mukaan alkoholisairaudet ja myrkytyskuolemat seuraavat alkoholijuomista saadun etanolin eli sata prosenttisen alkoholin kulutusta. Pitää tuntea elimistön sietokyky etanolille. Tarvitaan lujuuslaskelmat. Maksa pitää etanolia myrkkynä ja poistaa sitä verenkierrosta koko nautitun määrän. Aivoille etanoli on mielihyvän tuottaja eli humalan aiheuttaja. Maksa siilaa etanolia pois ja aivot pyytävät lisää. Siinä on pirullinen oravanpyörä.
Toinen kierous on elimistön sopeutuminen. Maksa nostaa polttamiskykyään ja aivot haluavat korkeampia promillepitoisuuksia entisen fiiliksen saavuttamiseksi. Etanolin juominen on kuin korkeushyppyä. Tavan kansalaisella menee korkeutta aluksi yksi metri, harjoituksella pääsee 1,5 ja 2 metriä, seipään kanssa lopulta 4 – 6 metriä. Samaten alkoholijuomien kulutus nousee harjoituksen myötä 2 – 4 – 6 kertaiseksi aloittelutasoon verrattuna. Ja tätä hyvää viinapäätä jopa arvostetaan – kunnes tulee romahdus.
Elimistön ja etanolin vuorovaikutuksen vaiheet ovat totuttelu, toleranssi, riippuvuus, romahdus. Virallisen valistuksen mukaan alkoholin palamisessa yksilölliset erot ovat suuria. Tietenkin ovat suuria jopa 6 -12 kertaisia kaikkiaan. Korkeushypyn harjoitustuloksilla ja viinanjuonnin suurten määrien saavuttamisella on se ero, että korkeushypyssä pyritään tietoisesti ylemmäksi, mutta juomisessa huipputasolle ajaudutaan huomaamatta.
Alkoholijuomiin suhtautumisessa yksi tabu on etanolin ominaisuus aiheuttaa nauttijassaan riippuvuus. Alkoholismi on etanolin ominaisuus. Toinen hyssyttelyaihe on korkea alkoholijuomien sietokyky eli toleranssi. Se ei ole ylpeyden vaan vakavan huolen aihe.
Lopuksi esitän vastauksen otsikon kysymykseen. Alkoholijuomien juomisessa on otettava huomioon elimistön kestokyky ja etanolin ominaisuudet. Juomamäärissä pitää pysyä kohtuudessa. Kohtuuden vakioannosmäärä on päivittäisessä käytössä juojan paino/50. Vanhuksilla paino/100.